A Pfizer-vakcina hat hónapig hatékony védelmet biztosít még a Delta variánssal szemben is

HírKlikk 2021. október 6. 20:00 2021. okt. 6. 20:00

Dobson Szabolcs szakgyógyszerész a Lancet orvosi szaklap tanulmányáról számolt be, amely a Pfizer-vakcina hatásosságának csökkenését vizsgálta az idő múlásával.

Október 4-én jelent meg a Lancet című angol orvosi szaklapban az a tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a Pfizer vakcina hatásosságának időbeli csökkenése mennyiben írható az immunvédelem gyengülése és mennyiben a Delta variáns rovására. Ebben a visszatekintő kohorsz vizsgálatban a dél-californiai Kaiser Permanente egészségszolgáltató adatait értékelték közel 3,5 millió, átlagéletkorát tekintve 45 éves személyen.

A teljes oltási sor beadása után a fertőzések elleni védelem hatásossága 73 százalék, a kórházba utalások elleni védelemé pedig 90 százalék volt. A hatásosság az első hónaptól (88 százalék) öt hónap után 47 százalékra csökkent – részletezte a Dobson Szabolcs a kutatás eredményeit a Koronavírus vakcináció nevű Facebook-csoportban.

A kutatás kimutatja, hogy a vakcina hatásossága a Delta variáns ellen a második dózis beadását követő első hónapban 93 százalékos volt, ami négy hónappal később 53 százalékra csökkent. A szakgyógyszerész azonban felhívja arra a figyelmet, hogy a kórházba kerülés elleni védelem a Delta variáns esetén minden életkorcsoportban a hatodik hónapig 93 százalékos maradt.

Forrás: Facebook