A száraz bőrt kezelni kell

HírKlikk 2019. január 12. 16:32 2019. jan. 12. 16:32

A száraz bőr egy igen gyakori probléma, amely gyerekektől felnőttekig egyre több embert érint. A bőr a legnagyobb szervünk és az első védelmi vonal a baktériumok, a környezetszennyezés és más irritáló anyagok ellen, ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük az egészségét. Az egészséges bőr puha és rugalmas, viszont könnyen kiszárad, durva, repedezett lesz és viszkethet.

Általában a száraz bőr nem komoly, de kényelmetlen és csúnya, a szép hidratált, telt bőrsejtek összezsugorodnak, töppedtek lesznek, és így finom vonalak és ráncok keletkeznek a bőr felszínén.

Szerencsére legtöbbször a száraz bőr a környezeti tényezők eredményeként alakul ki, és teljes egészében vagy részben kezelhető.

Magyarország nagy részén a víz igen keménynek mondható. Zuhanyozás után egyre több ember érezheti azt a kellemetlen érzést, hogy a bőre húzódik, esetleg még viszket vagy hámlik is. A hűvösebb, szeles idő beköszöntével ezek a tünetek fokozódnak, sőt a fűtési szezon elindulásával a lakások, házak, otthonok száraz levegője is súlyosbítja a kellemetlenségeket.

Ilyenkor egyre többen vannak azok, akik éjszaka már alig tudnak aludni, mert a bőrük annyira viszket, hogy már fájdalmas. Krónikus vagy súlyos száraz bőr problémák már bőrgyógyászati beavatkozást igényelnek. De az enyhébb forma kezelésében saját magunk is sokat tehetünk a tünetek javításában és megszüntetésében hidratáló használatával, kevesebb fürdéssel és a kemény, szárító szappanok elkerülésével.

A száraz bőr gyakran csak átmeneti - például ha csak télen fordul elő -, de lehet, hogy egy egész életen át tartó probléma. A bőr gyakran a karok és lábak alsó részén a legszárazabb, de ez a minta is jelentősen változhat személyenként. Mi több, a száraz bőr jelei és tünetei függenek a kortól, az egészségi állapottól, a lakhelytől, mennyi időt töltünk a szabadban, és a probléma okozójától.

Száraz bőr tehát általában megelőzhető, de akkor is könnyen kezelhető, ha a bőr már száraz és repedezett. Lehet, hogy egy egyszerű hidratáló is elegendő a probléma megoldására, de ha használat során nem válik be, akkor megpróbálhatunk egy másik hidratáló terméket is.

Vannak továbbá bizonyos egészségügyi problémák, amelyek a bőr kiszáradását okozhatják, és bár ezeket nehezebb kezelni, a tüneteket ezekben az esetekben is lehet csökkenteni, illetve megszüntetni.

A száraz bőr lehetséges okozói:

Időjárás. Általánosságban elmondható, hogy a bőr télen a legszárazabb, amikor a hőmérséklet és páratartalom is csökken. Téli körülmények között a meglévő bőrbetegségek is rosszabbodnak.    

Központi fűtés és légkondicionálás. A központi fűtés és a légkondicionáló, fatüzelésű kályhák, fűtőberendezések, kandallók, mind csökkentik a nedvességet és szárítják a bőrt.

Forró fürdő és zuhany. A gyakori zuhanyozás vagy fürdés, különösen, ha nagyon meleg vízzel és hosszú ideig fürdünk, és erősen klórozott vízben való úszás, lebontja a bőr védő lipid rétegét.    

Kemény szappanok és mosószerek. Sok népszerű szappan és mosószer elvonja a lipideket és vizet a bőrből. A legtöbb dezodor és antibakteriális szappan általában káros, és számos sampon is kiszáríthatja a fejbőrt.

Napozás. Mint minden meleg, a nap is szárítja a bőrt. A káros ultraibolya (UV) sugárzás áthatol a bőr felső rétegén (epidermisz). A legjelentősebb károsodás pedig mélyen a bőrben keletkezik, ahol a kollagén és elasztin rostok lebomlását gyorsítják, ami a mély ráncok és a laza, megereszkedett bőr kialakulásához vezet. Nap által károsított bőr szárazzá válik.

Atópiás dermatitis. Ez egyik leggyakoribb ekcéma típus, és az érintettek nagy részének a tünetek mellé az érzékeny és száraz bőr is társul. Ez az enyhe típusú ekcéma megzavarja a bőr állapotát, ami a túlzott kiszáradását okozza. Az érintett területek közé tartozik az arc, a nyak oldala, és hajlatos területek körül a könyök, csukló, térd és a boka.

Psoriasis. Ennek a bőrbetegségnek a tünetei az érdes, száraz területek, foltok, amelyek az elhalt sejtek gyors felszaporodásából kialakuló vastag pikkelyek.

Pajzsmirigy betegségek. Pajzsmirigy alulműködése következtében túl kevés pajzsmirigy hormon termelődik, ezzel csökkentve a verejték- és faggyúmirigyek aktivitását, következés képen a bőr durva tapintású és száraz

Fontos tehát megtalálni a megfelelő hidratáló krémet. Kerülni kell az illatosított krémeket, olyan hidratálót kell használni, amely gyengéd és tartalmaz hidratáló – nedvesítő - és lágyító komponenst.

A nedvesítőszer vonzza a vizet a levegőből, és megköti a bőrben, a lágyítók olyan kenőanyagok, amelyek simává teszik a bőrt.

Ha a napi hidratáló alkalmazásával a száraz bőr kellemetlen tünetei nem múlnak, télen fűtési szezonban javasolt egy párásító készülék használata, vagy párologtatók elhelyezése a radiátorokra, növelve ezzel a lakás levegőjének páratartalmát.

Ha ez nem segít, a bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Forrás: dermaonline.hu.