A személyre szabott mRNS alapú rákvakcináké a jövő?

HírKlikk 2021. június 19. 15:30 2021. jún. 19. 15:30

Egy melanómás beteg kapta meg először a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját, a BNT111-et, amit a vizsgálat során egy pikkelysömör kezelésére gyógyszerrel, Libtayoval kombináltak.

Azt, hogy miként működik együtt a két szer, mennyire hatékonyak, biztonságosak, 120 résztvevőn tesztelik majd. Az alkalmazott hatóanyagokat külön-külön, és együtt is értékelik majd.

Az elképzelések szerint az mRNS-alapú oltások rugalmasságuk okán, daganatos megbetegedések ellen is bevethetőek lehetnek, akár személyre szabott rákvakcinák formájában is – írja a Telex. 

Bár a daganatos megbetegedések és a koronavírus által okozott betegség nagyon messze állnak egymástól, az alapelv, hogy a vakcinában bejuttatott hírvivő RNS segítségével tanítsuk meg az immunrendszert a védekezésre, elméletileg itt is működhet, és még egy sor más, jelenleg gyógyíthatatlan betegségnél.

A BNT111-01 vizsgálatot, amelyet a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végez, több uniós ország – Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország – is jóváhagyta.

Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója azt mondta: „Szeretnénk az immunrendszer erejét használni a rák és a fertőző betegségek ellen is. Sikerült bizonyítanunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a koronavírus ellen, de a rák is globális egészségügyi problémát jelent, talán még a jelenlegi világjárványnál is súlyosabbat”.

A BioNTech még idén két további programot tervez indítani kísérleti mRNS-vakcináival. A cég célja, hogy minél gyorsabban kifejlessze onkológiai termékcsaládját, a következő öt évben további vakcinák juthassanak el a klinikai fejlesztés késői szakaszába, és minél előbb a piacra tudjanak kerülni ezek az oltóanyagok.