Amit érdemes tudni a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázról

HírKlikk 2018. augusztus 24. 08:00 2018. aug. 24. 08:00

Az EMMI járványügyi szakértője már augusztus elején tájékoztatta a közvéleményt, hogy a délről érkező szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz miatt most különösen fontos a szúnyogok elleni védekezés. Magyarországon nincs tömeges előfordulás, a megbetegedés elsősorban a krónikus, már eleve legyengült állapotban lévő embereket érinti.

Az enyhe influenzaszerű tünetekkel járó esetek többsége nem kerül diagnosztizálásra, így bejelentésre sem, ezért a fertőző beteg adatbázisban szereplő megbetegedések nagy része csak a súlyos formában jelentkező eseteket tartalmazza. 

A vírust a fertőző madarak hozzák be, de a szúnyogok terjesztik. Az ember szúnyogcsípés révén fertőződik meg, a betegség emberről emberre természetes úton nem terjed. Ha valaki akár egy éjszakát is töltött olyan helyen, ahol megjelent a vírus, azt 28 napra ki kell zárni a véradók közül.

A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. Oltóanyag nem áll rendelkezésre, a kísérleti vakcinák is még fejlesztés alatt állnak. A legfontosabb óvintézkedés: a szúnyogcsípést megelőzni, elkerülni.

Csökkenteni kell a szúnyogtenyészhelyek számát, szúnyoghálót, szúnyogriasztót kell alkalmazni. Mivel a szúnyogok szürkületben, hajnalban támadnak, ilyenkor érdemes hosszú szárú ruhát hordani.

A betegség 80 százalékában tünetmentes marad az ember. A szúnyogcsípés után 3-14 nap múlva jelentkezhetnek az első tünetek. A fertőzés jellemzően influenzaszerű tüneteket okoz: láz, fejfájás, gyengeség, izom-, ízületi fájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, esetleg nyirokcsomó-megnagyobbodás, de bőrkiütés is megjelenhet.

Az emberek az esetek többségében 3 nap alatt meggyógyulnak, de súlyos esetekben idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek: agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Ez jellemzően az idősebbeket, a 60 éven felülieket érinti. A tünetek: fejfájás, láz, tarkómerevség, zavartság, merevség, görcsök, mozgáskoordinációs zavarok. Az immungyengeséggel járó állapotok növelik az elhalálozás kockázatát.

A nyugat-nílusi vírus 50 éve van jelen Magyarországon. Azóta minden évben van 10-40 körüli fertőzött. Tavaly a novemberig tartó szezonban 23 megbetegedést regisztráltak. Mivel most korábban kezdődött a szezon, idén akár több is lehet a megbetegedések száma, mint tavaly.

Különösen azért, mert ebben az évben a tavaszi időjárás is a szúnyogok szaporodásának kedvezett. A hivatalos adatok szerint eddig idén 2018. augusztus 23-ig összesen 58 nyugat-nílusi láz megbetegedésről érkezett jelentés, a betegek 62,3%-a férfi, 37,7%-a nő volt. Az átlag életkor 55 évnek (19-88) bizonyult. Az esetek túlnyomó részénél (81,9%) idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, míg 11 főnél kizárólag- a betegségre jellemző - enyhébb tünetek mutatkoztak.

Kórházi ápolás 55 betegnél vált szükségessé.  Eddig 4 halálesetnél merült fel, hogy a nyugat-nílusi láz megbetegedés hozzájárulhatott a halálos kimenetelhez. Az esetek végleges minősítését a patológiai vizsgálat eredménye tudja megadni.

Az elhunytak valamennyien férfiak voltak, több alapbetegségben szenvedtek, hárman 80 éven felüliek voltak és egy a 30-39 éves korcsoportba tartozott. Az elhunyt betegek több krónikus alapbetegségben szenvedtek.