Az okos kütyük zombivá teszik a gyereket

HírKlikk 2019. szeptember 8. 16:35 2019. szept. 8. 16:35

Egyre több szakértő véleménye szerint a képernyő egyfajta digitális drog, ami függővé teszi a gyerekeket - írja a New York Post.

A képernyők kimutathatóan úgy befolyásolják az agy frontális kérgét, ahogy a kokain. Megemelkedik a dopamin-szint, az a boldogságérzetért is felelős hormon, amit a függőségek kialakulásával hoznak összefüggésbe. A vizsgálatok szerint a képernyő előtt töltött (fizikailag mozdulatlan) idő növeli a depresszió, a szorongás és az agresszió kialakulásának esélyét.

Mindezek ellenére a teljes tiltásnak nincs sok értelme. Meg kell találni azt a határt, amíg a gyerek csak szórakozik, és nem engedni, hogy átlépjen a függő zónába.

Korlátozzuk a gyerek hozzáférését, és mérsékeljük saját kütyüfüggésünket is: ne telefonozzunk vacsoránál, ne azt lássa a gyerekünk, hogy állandóan a neten lógunk, vagy a tévé képernyőjét bámuljuk.

Ne adjuk a kezébe a saját gépét folyamatosan, ne használjuk digitális bébiszitterként és ne legyen állandó internetkapcsolata sem! Ha unatkozik a csemeténk, gondoskodjunk igazi élményekről a valódi világban, menjünk kirándulni, sportolni, játsszunk vele!

Forrás: New York Post