D-vitamin hiány okozta szívbetegség

HírKlikk 2018. szeptember 20. 17:02 2018. szept. 20. 17:02

A Kansasi Egyetem kutatói több, mint 10 000 beteg adatait elemezték, mely kimutatta, hogy 70 százalékuk szervezetében a kelleténél kevesebb volt a D-vitamin, és így jelentősen megnőtt a kockázatuk egy sor szívbetegségre, sőt a halálra is.

Alacsony D-vitamin szint esetén a vitamin pótlása csaknem felére csökkenti a halálozás kockázatát, derült ki egy nagyléptékű vizsgálatból.

Számítottunk rá, hogy összefüggés van a D-vitamin hiánya és a szívbetegség között, de meglepődtünk, hogy a kapcsolat mennyire szoros” – mondta el Dr. James L. Vacek, a Kansasi Egyetem kórházának kardiológus professzora.

A D-vitamin túl alacsony szintje egy sor betegséghez vezethet, de kevés kutatás foglalkozott eddig azzal, hogy a pótlás miként előzheti meg ezeket. Vacek és csapata 10 899 felnőtt adatait elemezte, akiknek a Kansasi Egyetemi Kórházban ellenőrizték a D-vitamin szintjét. 70 százalékuknak 30 nanogramm/milliliter, vagyis az egészséges szint alatt volt az érték.

A betegek kórelőzményének, felírt gyógyszereinek és más faktoroknak a figyelembe vételével a kardiológusok a hiánnyal küzdő betegek körében kétszer annyi cukorbajost, 40 százalékkal több hipertóniást és 30 százalékkal több szívbeteget találtak.

Ők emellett összességében háromszor nagyobb eséllyel haltak meg valamilyen betegségben. Az eredményekről az American Journal of Cardiology számolt be.

A D-vitamin előállítása a napfény hatására történik meg. Bizonyos ételek, mint például az olajos halak, tojás, tejtermékek szintén jó D-vitamin források. A megfelelő felszívódáshoz legalább naponta 20 percet kellene a napon tölteni, de a legtöbb ember nincs eleget a szabad levegőn. 

Vacek javaslata szerint a felnőtteknek naponta 1000-2000 NE (nemzetközi egység) mennyiséget kellene szedniük pótlásként. 

“Aki nem szenved vitaminhiányban, azok számára a tabletta nem jelenti a hosszú élet titkát. Azoknak segít, akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük. Nekik érdemes beszedni a tablettákat, néhány hónappal később pedig ellenőriztetni a szintjét” 

– javasolta Vacek.

Forrás: napidoktor.hu.