Duplázd meg az energiádat!

Foglár Noémi 2019. június 24. 15:03 2019. jún. 24. 15:03

Reggelente nehézkesen veszed fel a fordulatszámot, ebéd után legszívesebben szunyókálnál, este pedig alig várod, hogy ágyba bújhass? Akkor az alábbi tippek neked szólnak, fogadd meg őket, növeld a vitalitásodat!

Mindannyiunkkal előfordul bizonyos életszakaszokban, hogy rendkívül fáradtnak érezzük magunkat, akár heteken keresztül is. Ha orvoshoz fordulnánk, azt tanácsolná, hogy pihenjük többet, figyeljünk oda jobban az étrendünkre és mozogjunk sokat. Természetesen, minderre szükség van ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, azonban léteznek olyan egyszerű módszerek is, amelyekkel megduplázhatjuk az energiatartalékainkat.

Nem mindegy, hogyan kezdjük a napot...

Talán furcsán hangzik a következő tanács, de megéri megfogadni: még akkor se próbáljunk meg ébredés után azonnal kipattanni az ágyból, ha előtte sikerült a szerveztünk feltöltődéséhez szükséges nyolc órát végigaludnunk. Az alvó és az ébrenléti állapot közötti hirtelen váltás ugyanis nagyon sok energiát emészt fel. Így hiába vennénk erőt magunkon reggel, és válnánk meg pár másodperc alatt az ágy melegtől, fáradtságunk már a nap közepén visszatérne.

Annak érdekében, hogy lendületünk egész nap kitartson, nyújtózkodjunk néhány percig az ágyban, ettől felpezsdül a vérkeringésünk. Feküdjünk a hátunkra, majd emeljük fel és rázogassuk a lábunk. Ennek köszönhetően vér pumpálódik a szívünkbe, és hamar felfrissülünk. Ezt követően a bal térdünket érintsük össze néhányszor a jobb könyökünkkel, majd tegyük ugyanezt a másik két végtagunkkal.

Reggelizni muszáj!

Nyújtózkodás után keljünk ki kényelmesen az ágyból, majd mindenképpen együnk néhány falatot. A reggeli táplálék energiát ad a nap folytatásához. Fontos, hogy bőséges, szénhidrátot, fehérjét és - mértékkel ugyan, de - zsírt is tartalmazó ételeket fogyasszunk. A gabonapelyhek, amelyek javarészt összetett szénhidrátokból állnak, és egy pohár tej, amely tisztán fehérje, kiváló reggeli. A barna kenyérből készült pirítós és a teljes kiőrlésű péksütemény szintén nagyszerű energiaforrás a korai órákra.

Ha mégis úgy érezzük - van ilyen -, hogy a korai órákban még nem tudunk legyűrni szilárd ételt, legalább igyunk folyadékot, 100 százalékos gyümölcslevet vagy turmixot. Milliószor ismételt tézis, mégis fontos hangsúlyozni, hogy a vízhiány is fáradtságot okoz. Ezt azonban könnyedén megelőzhetjük, ha mindig figyelünk arra, hogy elfogyasszuk a napi két liter folyadékot. A víz véd a kiszáradástól és egyúttal a korai elfáradástól is.

Irány a fürdőszoba!

Következzen egy hideg-meleg vizes váltózuhany, amely felpezsdíti a vérkeringésünket! Jót tesz a szervezetünknek, és segít, hogy már a nap elején megfelelő legyen a kedélyállapotunk. A vízfüggöny ugyanis negatív ionokat bocsát ki a levegőbe, s ezek is jó hatással lehetnek a kedélyállapotunkra.

Amennyiben inkább a kád szerelmesei vagyunk, arra figyeljünk oda, hogy ne legyen túl meleg, s ezáltal álmosító a fürdővíz. Ne haladja meg a 37 fokot a hőmérséklete! A hatás fokozása érdekében cseppentsünk bele élénkítő illóolajokat.

Ha napközben úgy érezzük, teljesen leengedtünk, akár egy gyors hideg vizes arcmosás is újabb lendületet adhat.

Tévé helyett zene

Egy fárasztó nap után nem a televízió a legmegfelelőbb eszköz a feltöltődéshez, hiszen ha átmenetileg mélyponton vagyunk, bizonyos műsorok még mélyebb letargiába taszíthatnak. A zenehallgatás azonban energetizáló hatású. A muzsika feldob, legyen az lágy blues, pezsdítő rock, izgalmas jazz vagy egészen más műfaj, a lényeg az, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbbet.

Ne aludjuk túl magunkat!

Bár az alvás alapvető szükséglet ahhoz, hogy energikusak legyünk, a jóból is megárt a sok. Tévhit, hogy minél többet alszunk, annál kipihentebben nézhetünk szembe a következő nappal, ugyanis inkább egész nap kábák leszünk. A legtöbb felnőtt számára 6-8 óra éjjeli alvás bőven elegendő.

Forrás: Hírklikk