Egyre többeket súlyt a selfitis nevű mentális betegség

HírKlikk 2018. január 7. 11:37 2018. jan. 7. 11:37

A szelfi" 2013-ban került bele az Oxford Angol Szótárba, és hamar világossá vált, hogy nem csak egy múló trend a közösségi médiában. Azzal persze önmagában még nincs nagy gond, ha valaki néha lő magáról egy-egy fotót, de előfordulhat, hogy valaki megállás nélkül előkapja a telefonját, hogy újabb és újabb szelfiket készíthessen. Lehet, hogy ő szelfimániában, vagyis selfitisben szenved.

Az International Journal of Mental Health and Addiction friss tanulmánya felállított egy úgynevezett Selfitis Behavior Scale-t (SBS), azaz Selfitis Viselkedési Skálát, melyen meg lehet ítélni, kinél mennyire számít kórosnak a szelfizés.

A kutatás szerzői, Janarthanan Balakrishnan és Mark D. Griffiths ennek kialakítására 600 indiai egyetemi hallgatót vizsgáltak, az ő viselkedésük alapján készítették el a skálát.

A skálán olyan faktorok játszanak szerepet, mint például a szelfizésből fakadó örömérzet, a társas versengés, a magabiztosság, illetve hogy milyen hatással van a szelfizés az illető hangulatára.

Balakrishnan és Griffiths tesztjét egyébként (angol nyelven) ki is lehet tölteni, ennek alapján megtudhatjuk, szenvedünk-e selfitisben. Az állításokat 1-től 5-ig kell értékelni, ahol az 1-es az "egyáltalán nem értek egyet vele", az 5-ös pedig a "nagyon egyetértek".

Minél magasabb az összeadott pontszámunk, annál valószínűbb, hogy gondjaink vannak a szelfizéssel...