Emberi sejtekből nyomtat kötszert a Nasa új fejlesztése

HírKlikk 2022. január 20. 14:20 2022. jan. 20. 14:20

A tudósok legújabb fejlesztése egy olyan bioprinter, amely segítségével az űrhajósok a saját sejtjeikből tudnak kötszert nyomtatni.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) lévő tudósoknak köszönhetően, egyre többet tudhatunk meg az univerzumról és arról is, miként tud élni az ember a világűrben. Ennek érdekében, a szakemberek igyekeznek mindent megtenni, ám még így is van, amiből hiányt szenvednek. Az egyik legnagyobb problémát az ISS-en az orvosi eszközök és az orvosi ellátás hiánya jelenti. Ha valaki komolyabban megsebesül, a szakemberek nem sokat tudnak tenni az ellátásáért. Ez azonban hamarosan megváltozhat. 

A Bioprint FirstAid 3D bionyomtatási folyamata lehetővé teszi a korábban elkészített, a páciens saját sejtjeit tartalmazó biotinták gyors felhasználását sérülés esetén sebtapasz kialakítására. A nyomtatási folyamat tíz percet vesz igénybe a biopolimer és a térhálósító megfelelő eléréséhez. A jövőben a sejtek vagy szövetspecifikus bioanyagok kombinációja különböző sejttípusokkal és nagy felbontású 3D bionyomtatással lehetővé teheti a tudósok számára, hogy új szövet- és szervmodellezési technikákat fejlesszenek ki. 

Egy ilyen személyre szabott sebgyógyító tapasznak nagy haszna van. Mivel a tenyésztett sejteket a pácienstől veszik, az immunrendszer általi kilökődés nem valószínű, ami biztonságos regeneratív és személyre szabott terápiát tesz lehetővé. További előnyök a kezelési lehetőségek és a nagyobb rugalmasság a seb méretét és helyzetét illetően. Ezenkívül kis méretének és hordozhatóságának köszönhetően, az orvosok bárhová elvihetik a készüléket egy beteghez. 

Az eszköz kicsi, és teljesen manuális, nincs szükség akkumulátorra vagy más külső áramforrásra – magyarázta a NASA. Az új technológia világűrbe küldésével a kutatók megpróbálják megérteni, hogyan működnek együtt a szöveti rétegek a mikrogravitációban. Ennek a kísérletnek az eredményei betekintést nyújtanak számukra abba, hogyan járjanak el, és javítsák az űrben és a földön használható technológiát.

A Bioprint FirstAid nevű eszközt a SpaceX már el is juttatta az űrállomás lakói számára – számolt be róla a hvg.hu a Gadget360. cikke alapján.