Épp úgy mint a drogok, függőséget okoz
A feldolgozott élelmiszerek intenzív hatást gyakorolnak az agy jutalomközpontjára, és dopamint szabadítanak fel, ez okozza a függőséget. A gyorsételek a legproblémásabbak, mert ezek tele vannak telített zsírral, sóval és adalékanyagokkal.
A kutatók, hogy leszűkítsék, mégis melyek azok az ételcsoportok, amelyek a legnagyobb valószínűséggel vezetnek függéshez, olyan ételeket mutattak a résztvevőknek, melyek vagy sok zsírt, finomított cukrot és szénhidrátot tartalmaztak, mint a csoki vagy a sült krumpli, vagy sok zsírt, de szénhidrátot keveset, mint a sajt vagy a bacon, vagy sok szénhidrátot, de zsírt keveset, mint a perec vagy a szénsavas üdítő , vagy mindkettőből keveset, mint a brokkoli vagy a csirke.
Ez alapján a tudósok arra jöttek rá, hogy csakúgy, ahogy például a mák esetében a finomítás során születik meg az ópium, az ételek finomításával, az emberek igényeihez alakításával egyes ételcsoportok már arra a szintre jutottak, hogy komoly addikciót okozhatnak.
A résztvevők mindannyian a finomított ételeket találták a legvonzóbbnak, vagyis azokat, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy minél több zsír és finomított szénhidrát legyen bennük. Bár a válaszadók különböző listákat állítottak össze, mindenkinek nagyjából ugyanazokkal az ételekkel volt gondja: a csokival, a pizzával, a fagylalttal, a sütikkel és a sült krumplival.