Erre figyeljünk az AstraZeneca-oltások beadása után

HírKlikk 2021. március 25. 19:45 2021. márc. 25. 19:45

Az Európai Gyógyszerügynökség és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közös tájékoztatót adott ki az AstraZeneca vakcinájának használatáról.

Az AstraZeneca-oltásról adott ki közösen összeállított tájékoztató anyagot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – számolt be a hvg.hu.

A elmúlt hetekben több tromboembóliás esetet, köztük halálesetet is jelentettek az oxfordi vakcina alkalmazása után, ezért vált szükségessé, hogy az EMA megvizsgálta, valóban biztonságos-e az AstraZeneca vakcinája.

Miután a vizsgálat megerősítette a vakcina biztonságosságát, azt újra alkalmazzák ott is, ahol egy ideig felfüggesztették a használatát. Nagyon ritka esetekben azonban kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló vérrögképződés között, ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelmeztetnie kell az oltottakat.

Azonnal orvoshoz kell fordulniuk azoknak a beoltottaknak, akik nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.

Ugyanígy orvoshoz kell menniük mindazoknak, akik idegrendszeri tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást. Problémát jelezhet a néhány nappal az oltás után megjelenő pontszerű vérzés is, ha az nem az oltás helyén alakul ki – idézi a lap a gyógyszerészeti hatóságok tájékoztatóját.