Évente 20 ezer új beteggel nő az allergiások száma hazánkban

HírKlikk 2019. augusztus 3. 15:20 2019. aug. 3. 15:20

A parlagfű pollenkoncentrációja az ország jelentős részén egyelőre alacsony, ugyanakkor az Alföld déli és keleti területén egyre többfelé fordulhat elő tüneteket okozó, közepes szint.

A hűvösebb májusnak, valamint a nyár kezdetén tapasztalt melegebb és szárazabb időnek köszönhetően későbbre tolódott a parlagfű pollenszezonja. Augusztus közepén már az ország bármely területén elérheti a tüneteket okozó szintet, csúcspontja pedig szeptember elején várható, végül október közepére fokozatosan szűnik meg a parlagfűpollenek jelenléte, ismertette Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

Az érintettek a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő honlapján tájékozódhatnak az aktuális és várható pollenhelyzetről, és elkészítettek egy úgynevezett pollennaptárt is, ahol szintén az éppen aktuális pollenszennyezettségről kaphatnak további információt az allergiások - derül ki az infostart.hu cikkéből.

Egy-két héttel a tüneteket okozó pollenkoncentráció megjelenése előtt érdemes elkezdeni szedni az allergiagyógyszert, amelyek jellemzően egy hét alatt fejtik ki teljes hatásukat – hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf allergológus.

Azoknak, akik hosszabb ideje allergiásak, azoknál az érzékenységi küszöb már nagyon alacsony, és már néhány szem pollen után is lehetnek tüneteik, amit a környezetszennyeződés nagyon föl tud fokozni, ismertette a szakember. A szennyező részecskék ugyanis a nyálkahártyán gyulladást keltenek, valamint a ráragadnak a pollenre, sőt a pollen felszínét is fel tudják törni, amitől "agresszívebb" hatásúak lesznek a pollenek.

Magyarországon pedig jelenleg a kétmilliót is elérheti azoknak a száma, akiknél időről időre valamilyen tünet jelentkezik, ismertette Nékám Kristóf. Bár nincs "védett korosztály", hatvan év fölött ritkán alakul már ki új allergia, tette hozzá.