Évente nyolcmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben

HírKlikk 2019. augusztus 14. 21:11 2019. aug. 14. 21:11

Világszerte ötből csupán egy ember egészségét védi a teljes dohányzási tilalom a nyilvános helyiségekben és a munkahelyeken, azonban hazánk az egyik a legjobb mutatóval bír ezen a területen – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentéséből.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó tüdőgyógyász rámutatott: ahogy a nyilvános helyekről kiszorultak a dohányzók, úgy egyre kevesebben gyújtanak rá otthon is.

Számos kormány tett lépéseket a dohányzás elleni küzdelemben: elvileg összesen ötmilliárd embert védenek a füstmentes életet célzó intézkedések, ami négyszer annyi embert jelent, mint tíz évvel korábban. A WHO szerint a gyakorlatban azonban 2,6 milliárd ember védelem nélkül marad, mert több ország nem tartatja be megfelelően a szigorításokat, illetve nem nyújt segítséget a leszokáshoz.

Becslések szerint még napjainkban is világszerte 1,1 milliárdan dohányoznak, akiknek körülbelül nyolcvan százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él. Évente még mindig nyolcmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben – hívták fel a figyelmet.

A WHO főigazgatója szerint a kormányoknak az állampolgáraik egészségét védő alapvető intézkedések közé kellene emelni a dohányzásról való leszokás támogatását.

Határozottan érezhető a dohányzásellenes törvények hatása, nem egy páciensem ennek köszönhetően szokott le a cigarettáról – számolt be lapunknak a Duna Medical Center tüdőgyógyásza, Ungár Anna főorvosnő. Ráadásul, ami egy társadalomban megszokottá válik, az gyakran észrevétlenül vándorol át a családi életbe is. 

Fontos mutató az is, hogy a passzív dohányzásnak kitett fiatalok aránya mennyivel csökkent: 2008-ban a 13–15 éves fiataloknak még 46 százaléka élt olyan háztartásban, ahol mások az ő jelenlétükben dohányoztak, 2016-ra viszont már csak 19 százalékuk.