Ezért érezzük elviselhetetlennek a meleget

2018. augusztus 3. 13:38

Amennyiben a páratartalom túl magas (60 százalék fölötti), az kedvezőleg hat a különböző kórokozók elszaporodására, és kedvezőtlenül hőérzetünkre. Allergiás reakciókat produkálhat a szervezet.

A relatív vagy viszonylagos páratartalom nem más, mint a levegőben lévő vízpára aránya adott hőmérsékleten a lehetséges telítettséghez képest. Azaz a környező levegő víz-gőztartalmát a páratartalom fogalmával jellemezzük és százalékban fejezzük ki.

A páratartalomtól függ hőérzetünk:

minél magasabb páratartalmú a levegő, annál melegebbnek érezzük. Az emberi szervezet számára a legideálisabb a 40-60 százalék közötti páratartalom lenne 

Ehhez képest az északkeleti-keleti országrészben most, a nyár legforróbb napjaiban folyamatosan 75-100 százalék közötti értékeket mérnek.

A túl párás környezet jelentősen ronthatja az ember komfortérzetét - írja a HáziPatika.

Ilyenkor szervezetünk kifinomult hőszabályozó rendszere úgy biztosítja a megfelelő testhőmérséklet, hogy izzadni kezdünk, vagyis bőrünk nedvesen tartásáról több millió izzadságmirigy gondoskodik, a hűtés pedig a 99,7 százalékban vízből álló izzadság elpárolgásának eredménye.

Ez a párolgási folyamat száraz levegőben könnyedén végbe tud menni, a fülledtség viszont alaposan megnehezíti a feladatot, hiszen 

a levegő ilyenkor nem képes felvenni a bőrfelszínen lévő folyadékmennyiséget. Kísérőtünet lehet a fejfájás, kimerültség, ingerültség, koncentrációromlás, vérnyomásingadozás, a fül bedugulása, kifejezetten az arc izzadása.

Fontos a folyamatos folyadékpótlás és (ha megoldható) naponta többszöri nyugalmi állapot felvétele, pihenés, megerőltető fizikai munka kerülése.