Fájdalmaid vannak? Enyhítsd tüneteid gyógynövényekkel!

Foglár Noémi 2019. június 25. 13:19 2019. jún. 25. 13:19

Bár a népi gyógyászat tudásanyagának nem minden eleme nyugszik észszerű magyarázatokon, abban mégis biztos lehetsz, hogy őseink kitapasztalták, milyen természet adta gyógyírhez kell nyúlni a betegségek kezeléséhez. Érdemes megfogadnod a gyógynövények felhasználásán alapuló tanácsaikat.

Az országhatárokat nem ismerő ősi népi gyógymódok megoldást nyújthatnak korunk betegségeire is.

Koleszterinszint-csökkentés fokhagymával

A fokhagyma hatékony fegyver lehet a magas koleszterinszint ellen. Vegyületei - többek között az allicin - a májban lezajló koleszterin-anyagcserébe avatkoznak be, s ennek következtében kevesebb koleszterin kerül a májból a vérbe. Léteznek olyan fokhagymakészítmények, amelyek tablettánként 4 ezer gramm allicint tartalmaznak, hozzávetőlegesen ugyanannyit, mint egy friss fokhagymagerezd. A magas koleszterinszint csökkentése érdekében naponta egyszer vegyél be egy-két tablettát.

A csalán jótékony hatásai

A csalán értékes szer számos fájdalom és gyulladás enyhítésében. Már a népi gyógyászat is csalánnal való ostorozást ajánl az ízületi gyulladás ellen. Kevésbé fájdalmas, mégis hasonlóan eredményes lehet, ha e hatóanyagokban gazdag növényből készült borogatást alkalmazol, amely kivonja a bőrödben lévő méreganyagokat. Hatására enyhülni fog az ízületi gyulladással járó lüktető érzés.

A spenótszerűen elkészített fiatal csalánlevelek elfogyasztva is jó hatással bírnak, ugyanis vizelethajtóként működnek. Megszabadítják szervezetedet a visszatartott víztől, ezáltal számos betegség kiegészítő kezelésében szerepük lehet. A menstruációt megelőző puffadásérzést is a visszatartott víz okozza, tehát csalánkészítmények fogyasztásával enyhébbek lesznek ezek a tünetek is.

Galagonya, mint gyógyszer

A galagonya olyan gyógynövény, amely többféleképpen hat a szívre és a keringésre, valamint közvetlenül befolyásolja a szívizom munkabírását. E gyógyhatásoknak különösen nagy hasznát veszik az enyhe szívbetegségben szenvedők, akiknek kezelése nem igényel erősebb szívgyógyszereket. A galagonyát egyéb betegségek gyógyításában is régóta használják. Nyugtató hatásának köszönhetően az álmatlanságtól szenvedők altatószerként szedhetik. Jelentős szerepe lehet az ízületi gyulladás gyógyításában is.

Zöld tea

Amíg a feketetea-fajtákról az hírlik, hogy keringési zavarokat okozhatnak, addig a zöld tea több szempontból is jótékonyan hat a szervezetre. Rendszeres fogyasztása csökkenti a rák bizonyos fajtáinak esélyét. Leköti a sejteket károsító szabad gyököket, akadályozza a hibás sejtek szaporodását, míg a már rákban szenvedők szervezetében lassabban növekszenek a daganatok. Fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Üszkösödő sebek gyógyításában is segítség lehet. Áztass be néhány teafiltert langyos vízbe, nyomkodd ki, majd öt-tíz percen keresztül szorítsd a sebre.

Cickafark a női bajok gyógyítására

A cickafark nagyon ellenálló, szinte kipusztíthatatlan növény. Silány talajú mezőkön, legelőkön és szántóföldek mentén terem. Számos hatóanyagot tartalmaz, ezek közül a glikozidikus keserűanyag a legértékesebb. Jelentős segítséget tud nyújtani a női bajok gyógyításában, javítja az étvágyat és az emésztést. Oldja a görcsöket a vékony- és a vastagbélben is. A férfiak számára is hasznos a cickafark, prosztataduzzanatnál nagyon hatékony gyógyszer. Szeszes kivonata külsőleg használva fájdalomcsillapító, belsőleg pedig görcsoldó, fertőtlenítő és gyomorerősítő hatású.

 

Forrás: Hírklikk