Fogyókúrája alatt is lakomázhat

Foglár Noémi 2019. július 24. 09:31 2019. júl. 24. 09:31

A szójából készült ételek fogyasztása segíthet, hogy ne rontsa el diétáját egy-egy megérdemeltnek hitt lakomával. Kevés zsír és koleszterin, sok egészséges rost: ez a szója, amely felhasználásával rengeteg finomság elkészíthető.

Ha belevágott már egy-egy fogyókúrás programba, jól tudja, hogy az nem csupán az elfogyasztott étel megvonásáról, azaz lemondásról szól, de mozognia is többet és rendszeresen kell. Egyszóval befektetett energiát, aktivitást igényel a cél, a kisebb testsúly elérése.

Sok fogyókúrázó hajlamos rá, hogy egy-egy aktív torna, kocogás után úgy érezze, épp eleget tett a fogyásért, megérdemel egy kiadós étkezést. Ezzel aztán nem csak bűntudatot okoz magának, de erőfeszítéseit is értelmetlenné teszi.

Ilyenkor segíthetnek a szójából készült ételek, amelyek közös jellemzője, hogy jóllakottság érzetet keltenek a fogyókúrázóban, miközben elenyésző mennyiségben tartalmaznak kalóriát, telített és telítetlen zsírsavakat, míg több egészséges rost van bennük, mint bármilyen más fehérje-forrásban.

Dietetikusok sokoldalú és tápanyagokban gazdag növénynek tartják a szóját. Ez az egyetlen növény, amely az összes esszenciális - a szervezet számára nélkülözhetetlen - aminosavat tartalmazza. A szervezet megfelelő működéséhez 20 aminosavra van szükség, de csak 11-et képes maga előállítani, a többit ételek formájában vihetjük be. A szója azért jó választás, mert a fennmaradó mind a 9 aminosavat tartalmazza.

A fogyókúra során fontos, hogy elegendő fehérjét juttasson szervezetébe. Ha a diéta közben nem gondoskodik a megfelelő fehérjebevitelről, szervezete a saját fehérje-tartalékait kezdi el lebontani, mert azok könnyebben hozzáférhetőek, mint a zsír, amitől valójában meg akar szabadulni. Így pedig izmai kezdenek lebomlani, lassul az anyagcseréje, kevesebb kalóriát éget el a szervezete, végső soron pedig nő a visszahízás veszélye.

A szója fogyasztása - testmozgással kiegészítve - tehát megakadályozza izomzata leépülését, egészséges, és segít a szükséges aminosavak bevitelében. Éljen vele!

Forrás: Hírklikk