Ismered a polinéz gyógyítók csodaszerét?

Foglár Noémi 2019. július 4. 17:02 2019. júl. 4. 17:02

A tradicionális orvoslásban több mint kétezer éve gyógyításra használt gyümölcs, a noni ma már hazánkban is elérhető segítség mindenki számára.

A noni a dél-csendes-óceáni térségben őshonos gyümölcs, amelynek Afrikában elsődlegesen hashajtó, általános salaktalanító hatására esküsznek, Ausztráliában asztma, allergia és megfázás ellen alkalmazzák, Indiában főleg vitalizáló szerként használják, Közép-Amerikában reuma ellen és daganatos betegségek kezelésére ajánlják. A modern gyógyászat évtizedek óta igyekszik felfedezni és bizonyítani a gyümölcs titkait tudományos alapon is.

Minek köszönheti gyógyító erejét?

A kutatások kiderítették, hogy ez a méretre és alakra a burgonyához hasonló, eleinte zöld, majd érés közben besárguló növény xeronint, illetve nagy mennyiségű proxeronint tartalmaz. Ezek az emberi test sejtjeinek helyes működéséhez elengedhetetlen anyagok.

A gyümölcs magja és húsa kiváló alkaloidforrás. Emellett találhatók benne poliszaharidok, scopoletin, vitaminok, aminosavak és ásványi anyagok egyaránt, amelyek segítik a szervezetünk egészséges működését, és elősegítik a sejtjek védelmét a szabad gyökök egyes károsító hatásai ellen.

Hogyan alkalmazzuk?

A legjobb, természetesen, az lenne, ha magát a gyümölcsöt fogyasztanánk, erre azonban Magyarországon nemigen nyílik lehetőségünk. Patikákban és különböző weblapokon azonban hozzájuthatunk gyümölcslé és kapszula formájában.  Mivel a noninak rettenetes íze van, az oldathoz sárgabarack-, körte- és cseresznyelevet kevernek, amelyek nem csupán ízletessé teszik a készítményt, hanem az egészségvédő hatását is erősítik.

Amennyiben nincs semmilyen panaszunk, akkor megelőzési céllal naponta egy evőkanállal fogyasszunk belőle. Ha dohányzásról, alkoholról, esetleg drogról leszoktató program részeként alkalmazzuk, akkor eleinte három óránként egy evőkanálnyira van szükség, majd folyamatosan csökkentsük az adagot. Ha valamilyen egészségügyi problémát szeretnénk a nonioldat segítségével megoldani, napi háromszor három evőkanál az ajánlott mennyiség. Kapszula formájában napi háromszor vegyünk be egy-két szemet.

Fontos megjegyezni, hogy...

...a noni nem gyógyszer. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nincsenek mellékhatásai, nyugodtan fogyasztható gyógyszerek mellett, azok gyógyhatását még támogatja is. Másrészt tudnunk kell, hogy e gyümölcskészítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, az egészséges életmódot, valamint betegség esetén az orvos által előírt kezelést.

Forrás: Hírklikk