Kajakóma

Valentin 2021. december 25. 16:38 2021. dec. 25. 16:38

Főleg az ünnepi több napos túlevések után hamar érezhetjük magunkat fáradtnak, letargikusnak. Ezt az érzést kajakómának nevezzük. Miért és hogyan tör ránk a szörnyű telítettség érzés, és mit lehet tenni ellene?

A nyomasztó és letargikus állapot evés után, könnyen felboríthatja a nap hátralévő részét, főleg, ha gyomorfájással, puffadással és hatalmas fáradságérzéssel jár. 

 

Mi is az a kajakóma?

Az orvostudomány hivatalosan étkezés utáni aluszékonyságnak nevezi a kajakómát. A tünetek legtöbbször fáradtság, álmosság, ami általában puffadással és teltségérzettel párosul.

Mi okozza?

Legtöbbször az evésre fogjuk a dolgot, de számos más tényező is kiválthatja ezt a furcsa érzést.

Az első tényező természetesen tényleg az evés, vagyis inkább az, hogy mit és mennyit ettünk. A finomított ételek, a magas cukortartalmú táplálékok pedig könnyebben váltják ki ezt az állapotot. Amiben még biztosak lehetünk az az, hogy az álmosság akkor tör rá az emberre, ha elkezdődik az emésztés a gyomorban. Amikor ez megtörténik, az összes energiád az emésztésre koncentrálódik, éppen ezért érzed azt, hogy fáradt vagy, nem bírsz mozogni egy kiadós étkezés után.

A második ok lehet a túl gyorsan, túl sok étel elfogyasztása. Szakemberek szerint, ha túl gyorsan fogyasztjuk el az ételünket, akkor a testünknek ideje sem lesz arra, hogy lépést tartson velünk. Ennek az a hátránya, hogy nagyon hamar telítve érezzük magunkat, a belek is telve lesznek. Éppen ezért érezzük magunkat felpuffadva, felfúvódva.

Harmadik tényezőként a különböző betegségeket hozzák fel. A pajzsmirigy-problémák vagy különböző ételérzékenységek is okozhatnak puffadást és teltséget, vagy épp kajakómát evés után. Ha egészségesen működik a pajzsmirigyed, a test könnyebben tud alkalmazkodni és gyorsan szabályozza a vércukorszintet az energiaszint fenntartása érdekében. Ha alulműködik vagy túlműködik a pajzsmirigyed, akkor ez nehezebben megy a szervezetednek. Az allergiákról azt mondják a szakértők, hogy sok embernek nincs tudomása arról, hogy valamilyen érzékenysége van. Pedig ezek nem csak kiütés formájában jelentkezhetnek, hanem produkálhatnak fáradtságot vagy épp puffadást.

Megoldást jelenthet ha a nap folyamán ráhangolod a testedet az evésre, - sokszor, keveset - kevésbé fogja megviselni, ha egyszer nagyobb adagot kap.

Emellett figyelj arra is, hogy ne igyál túl sok alkoholt, mert az már magában nagyon elálmosít, így a lakoma mellett tovább ront a dolgokon. A legegyszerűbb megoldás tényleg az, ha figyelsz arra, mennyit eszel – így ihatsz, amennyit szeretnél és ehetsz, amit akarsz, hiszen nem fogja leterhelni a szervezetedet.

A kajakóma kezelése

Most, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a túlzásba vitt zabálás milyen panaszokat okozhat, és, hogy pontosan milyen folyamatok mennek végbe szervezetünkben, ideje, hogy áttérjünk a túlevés kezelésére.

  • Tegyünk egy könnyű sétát. A friss levegő és a mozgás segíti az emésztést és stimulálja a beleket.
  • Rágjunk egy percig egy evőkanálnyi frissen aprított gyömbért, majd nyeljük le. Lehet, hogy kicsit erős lesz, de nagyon hatékony az emésztési panaszok legyőzésében.
  • Ha nem bírjuk ilyen töményen a gyömbért, érdemes lehet friss mentateába keverve fogyasztani.
  • A puffadás utáni másnap kíméljük gyomrunkat, fogyasszunk könnyű fogásokat, például levest és gyógyteákat.
  • A gyömbér nemcsak a puffadáson, de a gyomorégésen, sőt a hányingeren is segít. A fent leírt módon ezekre a panaszokra is fogyaszthatjuk, akárcsak a mentateát, amely nyugtatja a gyomrot és javítja az emésztést, miközben enyhíti a gyomorégés tüneteit és csillapítja a hányingert.

 

A gyomorégésre a legismertebb házi szer kétség kívül a szódabikarbóna, ami nagyon gyorsan hat, ráadásul a felesleges gázoktól is segít megszabadulni, ha azonban egyszerre hányingerrel is küzdünk, akkor csak óvatosan, mert a sós-kesernyés íze kiválthatja a hányást. Keverjünk el belőle egy teáskanállal egy pohár vízben, tehetünk hozzá pár csepp citromlevet, hogy elvegyük az ízét és gyorsan igyuk meg. Ha pedig tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk gyomorégéssel küzdeni egy-egy megterhelő étkezés után, akkor megelőzésképp almaecetes vizet is ihatunk, amely segít megakadályozni, hogy a gyomorsav visszaszivárogjon a nyelőcsőbe, ehhez két kanállal keverjünk el egy pohár vízben és étkezés előtt igyuk meg.