Kerüljük el az idegbajt!

Valentin 2021. március 5. 20:07 2021. márc. 5. 20:07

Rengeteg inger ér minket az életünk minden pillanatában. Ezek hatására tapasztalhatunk idegességet, nyugtalanságot, amely sokszor mutatkozik meg olyan tünetek formájában mint az álmatlanság, fejfájás, dekoncentráltság, vagy éppen ingerültség.

A tartós stressz egészségtelen következménye egy sor betegség lehet, többek között migrén, depresszió, túlsúly, hormonzavarok, magas vérnyomás, hátfájás.

Az állandó túlterheltség manapság olyan jelenség, amellyel szemben a mai teljesítményalapú társadalomban tehetetlenek vagyunk. Ezért azután folyamatosan mindennapos terhelésnek tesszük ki magunkat, és ezzel közép- és hosszú távon kockára tesszük az egészségünket.

 Mi is tulajdonképpen a stressz?

A kutatók olyan állapotként írják le, amikor zavart szenved az egyensúly a feszültség és az ellazulás, az aktivitás, nyugalom és pihenés között. Ilyenkor állandóan túlterheltnek érezzük magunkat, és nem látunk magunk előtt kiutat.

A modern életstílus számtalan káros hatása és stresszfaktora együttesen olyan veszélyes összhatást képez, amelynek pontos szerepét a stresszel összefüggő betegségekben még nem kutatták kellően.

Számos rizikótényező létezik 

Határidők és időhiány, túlzott felelősség, értelmetlen előírások, konkurenciaharc, a kudarctól való szorongás, anyagi problémák és egzisztenciális félelmek. A váltott műszak vagy a túl hosszú munkaidő ugyanúgy stresszt kiváltó tényező, mint a hirtelen állásvesztés.

Ugyancsak stresszt váltanak ki a további szociális feszültségek, jelentkezzenek bár a családban vagy a partnerkapcsolatban, a baráti körben vagy a szomszédoknál. De ilyen tényezőnek számít a szeretett emberek elvesztése, betegségek a családban, a kapuzárási pánik, valamint a krónikus szorongás és bosszankodás. Ezenkívül ne becsüljük le a környezet jelentette stresszt sem: a zajt, a levegőszennyeződést vagy az információk túltengését.

Mit tehetünk mi magunk?

A stresszkezelés felé tett első lépés az, hogy felismerjük a saját helyzetünket. Stressztényezőink azonosítása adja az alapot ahhoz, hogy a negatív hatású stresszt pozitívvá változtassuk. Második lépésként azt kell tisztáznunk, mit tehetünk a stressztényezőkkel való helyes bánásmódért.

Két lehetőségünk van

Vagy megváltoztatjuk vagy lazábban vesszük őket. Ennek során azonban az egyéni terhelhetőséget nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez azt jelenti, hogy megfelelő stratégiákat kell kidolgozni, hogy a nyomasztó, láthatólag ránk rossz hatást tevő helyzeteket kizárjuk. 

Számos stresszhelyzet azért alakul ki, mert nem tudunk nemet mondani, és mindent jól akarunk csinálni. Gyakran gyötörjük magunkat lelkiismeretfurdalással arról, mit gondolnának rólunk a többiek, ha valamit visszautasítanánk. 

Ha megfelelő napirendet akarunk kialakítani, akkor rá kell találnunk a helyes időbeosztás módszerére és pontosan kell megbecsülnünk saját terhelhetőségünket. Ennek során fontossági sorrendet kell felállítanunk, és egyik feladatot a másik után sorra vennünk. Lehetőleg ne csússzunk el!

Határozzuk meg a saját tempónkat, és a kevésbé fontos teendőket osszuk le másokra. Nem kell mindig tökéletesnek lenni! Az aktivitás időszakait szakítsuk meg pihenési szakaszokkal. Senki nem képes folyamatosan csúcsteljesítményt nyújtani anélkül, hogy kockára ne tenné az egészségét.

Ha a stressz a kedélyállapotunkat is beárnyékolja, az figyelmeztető jel. Ugyanígy nem szabad szem elől veszítenünk lényünk játékos oldalát, meg kell tartanunk humorérzékünket és élvezni az élet örömeit. A jókedv ugyanis serkenti a boldogsághormonok termelődését, ami megint csak jobban képessé tesz minket arra, hogy megbirkózzunk a mindennapok kényelmetlenségeivel.

Engedjük meg magunknak a hibázás lehetőségét, és ne akarjunk tökéletesek lenni. Fogadjuk el saját gyengeségeinket, és bocsássuk meg ugyanezt a többi embernek is.

A gyógynövények hatásának kihasználása

A gyógynövények kiváló alternatívát jelentenek a nyugtatókkal szemben, amelyeknek kellemetlen mellékhatásaik lehetnek: aluszékonyság, nyomott kedély, étvágytalanság, szédülés, nyálkahártya-szárazság. Bár a tartós stresszt nem tudjuk elűzni növényekkel, bizonyos fajtáik lazító, nyugtató és stimuláló hatásúak. Ilyen például a valeriána, a komló, a citromfű, a levendula, a narancsvirág, az orbáncfű vagy a golgotavirág.