Kiderült, melyik a legjobb koronavírus-oltás Magyarországon

HírKlikk 2021. október 11. 20:00 2021. okt. 11. 20:00

A kormány titkolja a vakcinák hatásosságáról szóló adatokat, de a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményéből kiderült: a leghatékonyabbak az mRNS-vakcinák, vagyis a Moderna és a Pfizer vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a kínai Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb.

Az mRNS-vakcinák mellett erős védelmet nyújtanak az adenovírusos technológiák is, azonban az elölt vírust tartalmazó Sinopharm esetében mindenképpen a 3. dózis felvételét tartja indokoltnak a cégcsoport. Az újabb dózis felvétele után viszont hatalmas mértékben nő az ellenanyagszint. Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója azt is elmondta a Portfolio-nak, hogy vakcináktól függetlenül, nagyjából három hónap alatt harmadára esik az antitestek száma, így idővel valószínűleg mindenkinél ismétlő oltásra lesz szükség.

Sinkó Ottó hangsúlyozta, hogy ezek a mindennapi mérések tapasztalatai, nem tudományos eredmények, mégis fontosak, hiszen Magyarországon alig lehet tudni valamit a vakcinák teljesítményéről. A Videoton már több mint 800 ellenanyag-mérésnél tart, júliusban, a 3. hullám után kezdték el, és jelenleg is tartanak még a vizsgálatok, a mérésig a Covid-fertőzés vagy a 2. oltás után 4 hónapnak kell eltelnie. 

A Janssen oltásán kívül mindegyik vakcina esetében nagyszámú oltottat tudtak vizsgálni, ezt a vakcinát náluk túl kevesen kapták. 

Egyedül a kínai vakcinával vannak gondok, különösen a 60 év felettiek esetében. Sinkó Ottó a nyári, friss vizsgálatok eredményei alapján hangsúlyozta: akiknek alacsony volt az ellenanyagszintjük vagy negatív az eredményük, azoknak azt javasolták, hogy mindenféleképpen vegyék fel a harmadik oltást. A harmadik oltást követően újra megmérték az ellenanyagszintet, és nagyon kedvező eredményt kaptak. A két Sinopharmra beadott harmadik Pfizer elképesztően hatásos.