Kullancsveszély!

HírKlikk 2019. április 26. 09:00 2019. ápr. 26. 09:00

Kezdődik a kullancsszezon - ajánlott beadatni a védőoltást, mert az szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent.

Áprilistól novemberig tart a kullancsszezon, de mivel a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a főszezon áprilistól júniusig tart. A szakember azt ajánlja, aki gyakran jár erdőben, adassa be a 3 oltásból álló védőoltást, amit 3-5 évente kell ismételni.

A kullancsok többféle betegséget okozhatnak, ilyen például a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Agyvelőgyulladással ritkábban fertőzöttek az állatok, de a Lyme-kór szinte minden második kullancsban benne van.

Ezt a betegséget néhány hét után jelentkező - lassan növekedő - bőrkiütés jelzi. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de az esetek 90-95 százalékában antibiotikum-kúrával gyógyítható. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

Több tévhit van a kullancsok eltávolításával kapcsolatban, a legrosszabbak, hogy olajjal, benzinnel kell leönteni az állatot. Kirándulásból hazatérve ajánlott átvizsgálni a bőrt, különösen a gyermekeket.

A kullancsot a szájszerve felett kell - például kullancscsipesszel - megfogni és kihúzni. Az állat összenyomása veszélyes is lehet, mert ezzel még több kórokozót nyomhatnak vissza az emberi szervezetbe.

Forrás: Hírklikk