Megszűnhetnek a védőoltások

HírKlikk 2019. február 8. 11:04 2019. feb. 8. 11:04

Amerikai kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely felgyorsítja a gyógyszer szállítását a testen belül, ezért ott szívódik fel, ahol szükség van rá - írja a 24.hu.

Sokkal hatékonyabbak azok a vakcinák, amelyeket injekciós tűvel juttatnak a szervezetbe, mert a szájon át bevett gyógyszerek gyakran gyorsabban kiürülnek, mint hathatnának. A gyomorsav ugyanis lebontja őket, mielőtt még elérhetnék a beleket, ahol felszívódnak a szervezetben. A Kaliforniai Egyetem kutatói most egyedi módszert találtak arra, hogy felgyorsítsák a gyógyszer útját a testen belül.

Mini mesterséges motorcsónakhoz hasonlítják a módszert, amely mindössze egy mikroszkopikus mennyiség magnéziumból és titán-dioxidból áll.

A két anyag reakcióba lép a szervezetben található vízzel, így egy buborékos áramlatot hoz létre, ami felgyorsítja a magnéziumhoz és titán-dioxidhoz erősített gyógyszerhatóanyagot, és hamarabb elviszi a belekbe. Az egész mixhez már csak egy olyan membránt kell illeszteni, ami megvédi a gyógyszert a gyomorsavtól, és kész is a működő módszer.

A klinikai kutatások még váratnak magukra, de a módszert már tesztelték egereken, méghozzá nagyon jó eredményekkel.

Via: 24.hu