Megtalálták az agy vallásosságért felelős részét

HírKlikk 2021. július 12. 17:50 2021. júl. 12. 17:50

Pontosabban két területet. Az egyik fokozza, a másik csökkenti a spirituális érzületet. Az agynak ezt a részét alig érintette az evolúció.

Az emberek több mint 80 százaléka vallja magát vallásosnak világszerte, a spiritualitás neurológiája mégis egy kevéssé kutatott terület. A Harvard Orvostudományi Karának egyik klinikáján készült kutatás azonban sikeresen azonosította a vallásos érzetek központját az agyban. Az eredményt a Biological Psychiatry című folyóiratban publikálták – vette észre az Index.

A központ a periakveduktális szürkeállományban (PAG) található, amely az agytörzs egy olyan része, amely számos viselkedésben szerepet játszik. Iyen például a félelem tanulása, a fájdalomérzet, az önfeláldozás és a feltétel nélküli szeretet.

„Eredményeink arra mutatnak, hogy a spiritualitás és vallásosság alapja egy mélyen az idegrendszerbe szőtt neurobiológiai dinamika” – mondta Michael Ferguson, a kutatás vezetője. „Megdöbbenésünkre a spiritualitás központját az evolúció során egyik leginkább megőrzött agyi struktúrában találtuk meg” – tette hozzá.

Forrás: Index