Miért lesz valaki túlsúlyos?

Foglár Noémi 2019. július 26. 08:48 2019. júl. 26. 08:48

Túlsúlyukkal kapcsolatban sokan azzal nyugtatják magukat, hogy öröklött tulajdonság, azonban ez nem igaz.

Ha többet eszünk, mint amennyit szervezetünk igényel, elkezdünk hízni. Az elhízás nem csak a hibás anyagcsere következménye.

Szakemberek kutatásaiból kiderül, hogy 100 olyan gyerek közül, akik elhízott szülők gyermekeként nőttek fel, 74 túltáplált lett. Az elhízást viszont nem öröklött anyagcserezavar okozta, hanem a szülők, nagyszülők helytelen étkezési szokásai.

A hatásos fogyókúra nem koplalásból, hanem a táplálékok helyes megválasztásából áll. Amennyiben fogyni szeretnénk, minél kisebb mennyiségben fogyasszunk állati zsírokat. Együnk szárnyasokat és halat, de ne zsiradékban sütve, hanem inkább grillezve.

Tejtermékek közül a zsírszegényebb fajtákat válasszuk. A sovány tejtermékek mellett próbáljuk ki a szójából készült tofut is, amely nem tartalmaz zsiradékot.  Fogyasszunk sok zöldségfélét és salátát, valamint gyümölcsöket. Fehér lisztből készült termékek helyett válasszuk a sötét kenyérféléket. A cukrot ne mézzel, hanem mesterséges édesítőszerekkel helyettesítsük.

Ha időhiányban szenvedünk…

Mielőtt betérnénk egy gyorsétterembe éhségérzetünk csillapítása érdekében, nem árt mérlegelnünk, hogy egy átlagos hamburger 8,9 gramm zsírt, 29 gramm szénhidrátot és 45 milligramm koleszterint tartalmaz. A sajtburgerek esetében ezek az adatok még magasabbak. 12,6 gramm zsír, 31,1 gramm szénhidrát és 55 milligramm koleszterin rejtőzik bennük.

Ha mindezek ellenére is egy gyorséttermi menüt választanánk ebédünknek, akkor sincs nagy gond, mert a különféle gyorsétterem-láncokban is válogathatunk az energiaszegény ételek között. A tálcákon elhelyezett „alátéteken” megtalálhatjuk a tápértékekre vonatkozó információkat. Mindenképpen 260 és 310 kcal közé eső ételt válasszunk! Ehetünk például csirkeburgert, sajtos csirkemellet vagy bármilyen salátát zsírmentes öntettel.

Forrás: Hírklikk