Napjaink népbetegségei az autoimmun betegségek

HírKlikk 2019. június 25. 14:30 2019. jún. 25. 14:30

Autoimmun betegségek esetén a szervezet immunrendszere nem képes ellátni a feladatát. A saját, normálisan működő fehérjéit antigénként azonosítja, ellenanyagot termel ellenük, és azok legyőzésén dolgozik. Az ilyen jellegű betegségek a nőknél sokkal gyakrabban előfordul. Többnyire felnőttkorban jelentkezik gyulladásos tünetek kíséretében. Gyerekkorban ritkább, bár annál alattomosabb és súlyosabb is.

Az immunrendszer hibás működésének az okát egyértelműen nem tudják azonosítani. Közrejátszanak genetikai hajlamok és környezeti tényezők egyaránt. Anamnézisként jellemző valamilyen fertőzés is.

Számos autoimmun betegség létezik. Némelyik annyira enyhe lefolyású, hogy csak néhány kellemetlenséggel jár. De sajnos halálos kimenetelű is létezik. A megelőzésük szinte lehetetlen, mivel a betegségek korai szakaszban szinte felismerhetetlenek. A betegség tényét komolyabb képalkotó berendezésekkel és szövettannal igazolhatják. Ezekre már csak a betegség előrehaladottabb állapotában kerülhet sor.

Az autoimmun betegségek kezelése

A kezelésük napjainkban tüneti (palliatív), vagy az immunrendszer működését gátló (immunszupresszív) lehet. Ezen kívül erős gyulladáscsökkentő terápiákat alkalmaznak. A legrosszabb esetekben akár a teljes immunrendszer blokkolása is szükséges lehet.

Az orvostudomány ma már az immunrendszer újjáépítésére is képes, melyhez a biológiai minták közül az őssejtre van szükség.

Az őssejtek még nem specializálódott sejtek, melyek osztódni és maguk megújítására is képesek. Át tudnak továbbá alakulni egyedi funkciót ellátó sejtekké. Erre az őssejtterápia nyújt lehetőséget. A terápiát sikeresen alkalmazzák több, mint 80 autoimmun betegséggel szemben, így a sclerosissal vagy a leukémiával szemben is.

Az őssejtterápia

Jelenlegi gyakorlatban az őssejteket a páciens vagy donor csontvelőjéből nyerik ki. Ez egy meglehetősen hosszú, bonyolult, fájdalmas, sőt veszélyes folyamat. Előzetes kezeléssel elérhető a csontvelőben elhelyezkedő őssejtek mobilizálása. Az eljárás után az őssejtek a perifériás vérből összegyűjthetőek.

A legegyszerűbb és kockázatmentes megoldás erre a születéskor levehető köldökzsinórvér és a placentából kinyerhető őssejtek megőrzése. Előnyös, mivel ezek az őssejtek még a differenciálódás korábbi szakaszában vannak. Mondhatni egyidősek az újszülöttel. Még sokkal könnyebben osztódnak, mint a csontvelőből kinyert őssejtek.

A lefagyasztott őssejtek mindig a rendelkezésünkre állnak, amikor szükségünk van rá. További vizsgálatokra és beavatkozásra már nincs szükség. A saját felhasználás mellett alkalmasak családon belül is. Bizonyos esetekben donorként is felhasználhatóak.

A TamTraCo tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy ezek az egészségügyi minták a legnagyobb biztonságban megérkezzenek a kívánt tárolási vagy felhasználási pontra. Profi közreműködésükre számíthat a betegség leküzdésének során.

Forrás: Hírklikk