Néma gyilkos a diabétesz

Valentin 2019. június 22. 17:50 2019. jún. 22. 17:50

Közel 600 ezer magyar cukorbeteg van, a nagyvilágban pedig több, mint 380 millió ember érintett. A diabétesz kialakulása egyes esetekben megjósolható, máskor az orvosok is tanácstalanok, mert nem lehet megmondani, hogy kinél miért alakult ki, és miért éppen ez a betegség.

Tény, hogy az elhízás hajlamosít, és egyes esetekben a betegség megjelenésébe a genetika is belejátszik. 

Figyelmes, fegyelmezett életmóddal, megfelelő orvosi gondozás mellett, a modern gyógyszerek és a különböző eszközök lehetővé teszik, hogy a cukorbeteg ugyanolyan hosszú életet éljen, mint e betegségtől nem szenvedő kortársai.

A cukorbetegségek két fő típusa közül a ritkább

Az I-es típusú

vagy „fiatalkori” cukorbetegség minden előzmény nélkül lép fel gyermek- vagy fiatal korban. A szervezet – nem tudni mi okból – egyáltalán nem termel inzulint. Valószínűsíthető az autoimmun ok, vagyis hogy a szervezet önmaga ellen fordul, és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

Az összes diabéteszes betegnek kb. tíz százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Terápiája a folyamatos inzulinpótlás. A betegnek folyamatosan (naponta többször) meg kell mérnie inzulinszintjét, és az eredmény függvényében inzulint kell magának beadnia. A diéta is kötelező, mert kerülnie kell a szénhidrátokat.

A jóval elterjedtebb II-es típusú cukorbetegség

akár 20 évig is lappanghat anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Nincs olyan teszt, amely a legkorábbi stádiumban ki tudná mutatni. Az éhgyomorra végzett vércukormérés még akkor is normál értéket mutathat, amikor már elindult a kóros folyamat.

A terheléses vércukormérés viszont egy idő után már képes kimutatni a csökkent glükóz-toleranciát. Ennek hátterében az inzulintermelő sejtek egyre rosszabb működése van.

Sokaknak sikerül életmódváltással, étrendváltással elkerülni a gyógyszeres terápiát. A diéta, a mozgás hozzájárul ugyanis a vércukor megfelelő ürüléséhez, csökkenti a testsúlyt és ezáltal elősegíti az inzulinrezisztencia mérséklődését.

Ez még nem cukorbaj, de lehet a betegség előszobája. Oka a nem megfelelő étrend és az elhízás. A szervezetben olyan folyamatok kezdődnek el, melyek miatt a normális cukoranyagcsere megbomlik. A szervezet csak több inzulinnal képes a vércukorszintet normál értéken tartani. 

A cukorbetegség tünetei

  • Gyakori vizelés
  • Erős szomjúságérzet
  • Gyakori, erős éhségérzet
  • Extrém fáradtságérzés
  • Homályos látás
  • Lassú sebgyógyulás
  • Indokolatlan fogyás
  • Végtagok zsibbadása

 

A cukorbetegségben az a legrosszabb, hogy a sokáig tünetmentes betegség marad - csendes gyilkosként lassan de biztosan tönkreteszi a szervezetet.

A kezeletlen cukorbetegség rettenetes szövődményei a végzetes vesekárosodástól a vakságig terjednek.