Okosan kell választanod - nem csupán a te érdeked

HírKlikk 2019. augusztus 5. 12:06 2019. aug. 5. 12:06

Joggal vársz el figyelmet és segítőkészséget a nőgyógyászodtól, mivel egészséged, sőt akár leendő gyermeked élete múlhat a szakképzettségén és a hozzáállásán. Természetesen az a legcélravezetőbb, ha minden alkalommal ugyanarra a szakemberre bízod tested vizsgálatát, azonban nem kötelező lecövekelned senki mellett.

Ha kellemetlenül érzed magad nőgyógyászodnál, azt tapasztalod, hogy nem vizsgál meg alaposan, akkor ne érezd kínosnak, ha soha többé nem mész vissza hozzá. Keresd meg a legmegfelelőbbet!

Akkor megfelelő egy nőgyógyász számodra, ha az alapvetően kiszolgáltatottsággal járó vizsgálatokon nem érzed kínosan magad. Ez az első és az egyik legfontosabb kritérium. Vannak, akik nem tudják elképzelni, hogy egy nő végezzen rajtuk intim vizsgálatokat, míg másokat egy idegen férfi érintése zavar. Lényeg, hogy olyan nemű orvost válassz, akihez bizalommal fordulsz, és aki előtt nem feszengsz.

Még ha bízol is a választott orvosodban, előfordulhat, hogy alig várod a vizsgálat végét, szeretnél mihamarabb túlesni rajta. Ennek ellenére se légy könnyelmű, ne hagyd, hogy spóroljon a vizsgálatokkal! Ne fogadj el receptet laborvizsgálat nélkül, főleg ne fogamzásgátlóét, hiszen azok hatóanyagai sokban különböznek egymástól, és nem biztos, hogy bármelyiket szedheted.

A vizsgálatok mellett az is fontos, hogy a saját és a közeli hozzátartozóid korábbi betegségeit is feltérképezze, elkerülve ezzel az esetleges mellékhatásokat. A tisztességes orvos tájékoztat a kockázatokról, minden számításba jövő lehetőséget ismertet veled, hogy közösen hozhassatok felelős döntést a gyógyszer kiválasztásánál.

Ne feledd azonban, hogy neked is vannak kötelességeid! Ha először vagy nőgyógyásznál, közöld ezt vele. Ne titkold el azt sem, ha félsz a vizsgálattól, mert így tudni fogja, hogy segítenie kell a feszültséged feloldásában.

Mindenképpen úgy érkezz a vizsgálatra, hogy tudod az utolsó menstruációd pontos időpontját, mert nem mindegy, hol tart a ciklusod. Gondolod végig azt is, milyen fogamzásgátló módszereket alkalmaztál korábban, és milyen jellegű panaszaid voltak az utóbbi fél évben.

Forrás: Hírklikk