Öleljük meg egymást – tovább fogunk élni!

Foglár Noémi 2019. június 27. 14:25 2019. jún. 27. 14:25

A testi érintkezés létszükséglet, gyermekek és felnőttek egyaránt vágynak rá. Napi hetven érintésre van szükségünk ahhoz, hogy lelki harmóniában élhessünk. Azonban nem mindegy, hogy ki ér hozzánk...

Emberi kapcsolataink számos érintéssel járnak. Kezet fogunk, megveregetjük a másik vállát, ha bizalmasabb a viszony, megöleljük, megpusziljuk egymást. Bőrfelszínünkön számtalan érzékelősejt található, amelyek a finom érintésekre reagálva kellemes érzéssel töltik el testünket, lelkünket egyaránt.

Ennek viszont épp az ellenkezőjét váltja ki, ha egy számunkra antipatikus személy próbál velünk bizalmaskodni, vagy ha a tömegközlekedésen heringek módjára ér össze a testünk idegenekével.

Hogyan hat a gyerekekre?

A csecsemők annál gyorsabban fejlődnek és annál egészségesebbek lesznek, minél többször vesszük kézbe és simogatjuk meg őket. Nem kellenek komoly orvosi vizsgálatok ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elegendő, ha egy kisbabát az édesanyja hasára fektetünk, látni fogjuk, légzése mennyivel mélyebb, szabályosabb lesz.

Nagyobb gyermekek esetében is könnyen megtapasztalhatjuk, milyen pozitív hatással van rájuk egy-egy szeretetteljes érintés. Félelmük sokkal hamarabb elmúlik, ha átkaroljuk őket. Egy puszi és egy kis simogatás után sokkal jobban alszanak, ettől másnap barátságosak, kiegyensúlyozottak lesznek.

Mit vált ki a felnőttekből?

Az ölelés szeretet közvetít, így jó hatással van a lelkünkre, a kedélyállapotunkra, ez pedig a szervezetünkre. A kedves érintések erősítik az immunrendszerünket, ezáltal fontos a szerepük a betegségek legyőzésében. Az ölelések különösen kedvezően hatnak a depresszióra, mondhatni gyógyítják azt. A szeretetteljes érintések ugyanis oldják a feszültséget, egy dühös emberben képesek megszüntetni a pillanatnyi haragérzetet.

Forrás: Hírklikk