Reggelizni muszáj!

Foglár Noémi 2019. július 17. 07:57 2019. júl. 17. 07:57

Kutatások bizonyítják, hogy a túlsúlyos emberek jelentős része általában nem reggelizik, pedig, ha a napindító étkezésre úgy tekintenének, mint a napi három főétkezés egyikére, kordában tudnák tartani testsúlyukat.

Sokan állítják, hogy nincs idejük reggelenként étkezni, mert nehezükre esik felkelni és a reggeli kapkodás után épphogy beérnek időben a munkahelyükre. Mások azzal érvelnek, hogy mivel az elmúlt években nem szokott hozzá a gyomruk a korai táplálékbevitelhez, mostanra úgy érzik, képtelenek lennének délelőtt enni.

Bármi is legyen a kifogás, a tény az, hogy a reggeli étkezés kihagyása amellett, hogy hosszútávon felesleges kilókban mutatkozik meg, az egészségi állapotunkra is kimondottan rossz hatással van.

Reggelizni muszáj, mivel az éjszakai, alvással töltött órák alatt elkezdenek kiürülni szerveztünk glükóz tartalékai. Amennyiben nem kap utánpótlást, azaz nem jutattunk be fehérjét, telített zsírsavat, vitaminokat és ásványi anyagokat, nem fog tudni optimálisan működni.

Ez egyrészt izomfehérjéink rovására válik, ugyanis szervezetünk azokat kezdi el fogyasztani, hogy glükóz képződjön, másrészt lassul az anyagcserénk, s mindezek következtében nem lesz elegendő energiánk a napi feladataink elvégzéséhez.

Ha reggelenként bevisszük a napi összes kalóriamennyiség megközelítőleg húsz százalékát, azzal – nem mellesleg – azt is elkerülhetjük, hogy napközben megkísértsen minket a nassolás iránti vágy, illetve, hogy a szükségesnél jóval többet együnk az ebéd, illetve a vacsora során. Tehát kiküszöbölhetjük emésztőszerveink megterhelését, valamint, hogy a szervezetünk nagy mennyiségű felesleges zsírt raktározzon el.

Amennyiben az eddig olvasottak hatására megszületett önben az elhatározás, hogy holnaptól beiktatja napirendjébe a reggelizést, viszont ébredés után nem érzi magát éhesnek, akkor se csüggedjen, szokjon rá fokozatosan! Kezdetnek az is elég lehet, ha megiszik egy pohár vizet egy kiskanál cukorral, eszik pár falat gyümölcsöt, esetleg néhány szem kekszet egy kis gyümölcslé kíséretében. Tapasztalni fogja, hogy gyomra néhány napon belül igényelni fogja a kiadósabb reggelit is.

Forrás: Hírklikk