Ősszel érdemes megtisztítani szervezetünket

HírKlikk 2018. szeptember 12. 14:40 2018. szept. 12. 14:40

Az év két időszaka, a tavasz és az ősz a legalkalmasabb szervezetünk megtisztítására. A természet megújul, átváltozik, ritmusát követve pedig az ember is könnyebben eléri céljait. Használjuk hát ki, szabaduljunk meg a méreganyagoktól, pluszkilóinktól, rossz szokásainktól.

A természet „okosan van kitalálva”. Minden évszakban azok a gyümölcsök, növények teremnek meg, amelyek kifejezetten jót tesznek az adott időszakban testünknek.

Étrendünk számottevő része álljon az idény kínálta finomságokból. Ételeinkhez használjuk alapanyagul a sárgarépát, fehérrépát, burgonyát, gombát, karfiolt, póréhagymát, céklát.

Tízóraira, uzsonnára és desszertként együnk almát, körtét, szőlőt, szilvát, birsalmát, fügét, gesztenyét és olajos magvakat. 

A hűvösebb napok újra felélesztjük a teázás meghitt szokását. Kávé helyett igyunk zöld- vagy mate-teát, és a napi 2-3 liter szükséges folyadék egy részét tegyék ki zsírégető teák:a csalántea, a Lapacho tea, a Chai, Mate, Roiboos, borsmenta, gyermekláncfű, oolong, gyömbér, borsmenta hozzájárulnak a szervezet tisztulásához, a karcsúsodáshoz és emésztőrendszerünk problémáit is orvosolják.

Ha a fogyás is célunk, a tisztítókúrát végezzük pékáruk nélkül. Két hétig az idénygyümölcsökön-zöldségeken kívül csak fehérjét fogyasszunk. Ha fogyni nem, csak méregteleníteni szeretnénk, szénhidrátigényünket teljes kiőrlésű termékekből fedezzük.

Ha a lassúbb ütemű fogyás a célunk, szénhidrátból egy keveset fogyaszthatunk reggelire és ebédre – a vacsora álljon csak fehérjéből és zöldségből.

A sovány húsok, tejtermékek is beépíthetők az étrendbe, ám a valódi tisztuláshoz inkább húsmentes étrendet kövessünk, és fehérjéből is érdemes minőségi, magas értékű fehérjét fogyasztani – erre a legalkalmasabbak a fehérjeturmixok.

Legalább 2 hétig semmilyen cukrot, finomított lisztet tartalmazó ételt ne fogyasszunk. Ennyi idő elegendő arra, hogy a szervezet tehermentesítődjön.

Ha meg szeretnénk őrizni karcsúságunkat és egészségünket, a tisztítókúra után váltsunk életmódot. A cukor és a fehér liszt csak ritkán kapjon helyet ezentúl is az étrendben.

A tisztítókúrát a következőképpen végezzük: 2 hétig csupán természetes ételeket fogyasszunk, köztük is kiemelten az idényzöldségeket és -gyümölcsöket.

Étrendünk 60%-a zöldségekből, gyümölcsökből álljon ebben a két hétben. 20-30%-ot tegyen ki a minőségi fehérje, és csak kis mennyiségben fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyereket, tésztákat – fogyni vágyók ez utóbbit is fehérjével helyettesítsék.

Természetesen a mozgás sem maradhat ki – sétáljunk nagyokat a színesedő fák alatt, jógázzunk, találjuk meg a számunkra legkellemesebb mozgásformát. Már pár percnyi mozgás is csodákra képes és az egyik legjobb kilófaló.

Az edzés során emelkedik a pulzusszám, a testhőmérséklet, a szervezetnek jóval több oxigénre van szüksége. A fokozott oxigénfelhasználás pedig remekül égeti a kalóriákat.

Itt az ideje a tisztulásnak, szépülésnek, karcsúsodásnak. Ragadjuk meg az alkalmat, és ha követjük a szakemberek javaslatait, mindössze két hét alatt látványos változást érhetünk el megjelenésünkben: bőrünk megszépül, tekintetünk ragyogóvá, hajunk csillogóvá válik, vékonyabbak, energikusabbak és minden tekintetben egészségesebbek leszünk