Szabad egy csésze zöld egészséget?

Foglár Noémi 2019. július 4. 05:55 2019. júl. 4. 05:55

Amíg a fekete teafajták hatásáról megoszlanak a vélemények, addig azt a szakemberek is elismerik, hogy a zöld tea több szempontból is jótékonyan hat a szervezetünkre.

A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a rák bizonyos fajtáinak esélyét. A növény száraz tömegének közel harminc százalékát kitevő polifenolok a legerősebb antioxidánsok közé tartoznak.

Az antioxidánsok olyan kémiai anyagok, amelyek lekötik a sejteket károsító szabad gyököket, azaz megakadályozzák a hibás sejtek szaporodását. A már kialakult daganatok pedig lassabban növekednek zöld tea hatására.

Fluoridtartalmának köszönhetően e gőzölgő, aromás nedű a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Ez az ásványi anyag erősíti a fogakat, és ellenállóbbá teszi őket a savak támadásával szemben.

Antibakteriális hatásának köszönhetően a tea főzete a szájápolásban is segítségünkre lehet. A benne lévő csersavak és polifenolok gátolják a szájüregben a baktériumok szaporodását.

Mindezek mellett a szánkban keletkezett sebek kezelésére is alkalmas. A nedves teafilter hatásos enyhülést nyújt, ha a sebre szorítjuk öt-tíz percig. A tea lúgos kémhatású, így közömbösíti a savakat, amelyek bejutnak a seb következtében feltárult szövetekbe.

A szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük, ha legalább napi három csésze zöld teát megiszunk. Ha a koleszterinnel a szabad gyökök reakcióba lépnek, a koleszterin oxidálódni kezd. Amennyiben ez bekövetkezik, megtörténik az első lépés a szívbetegséghez vezető úton, azaz a koleszterin megtapad az artériák falán. Zöld tea fogyasztásával ezt is megelőzhetjük.

Forrás: Hírklikk