Új lehetőség a koronavírusos betegek gyógyításában

HírKlikk 2020. szeptember 24. 22:08 2020. szept. 24. 22:08

A kelet-lengyelországi Lublinban működő egyik biotechnológiai cég előállította a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak vérplazmájából kivont immunoglobulinokat tartalmazó, a maga nemében világviszonylatban első ilyen vakcinát, melynek tesztelését októberben kezdik el – jelentették be a gyártók sajtóértekezletükön.

A specifikus anti-SARS-CoV-2 immunoglobulinokat (ellenanyagokat) tartalmazó gyógyszert izominjekcióként adják majd be.

A több országban is alkalmazott plazmatranszfúziós terápiával szemben a gyógyszer nagy előnye, hogy bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas. A frakcionált vérplazmából előállított készítmény ráadásul feltehetőleg hatékonyabb is a vérplazmánál, mivel sűrített formában tartalmazza az antitesteket.

A gyártás során felhasznált 120 liternyi vérplazmát a Covid-19-betegségből, illetve a SARS-CoV-2 koronavírus okozta tünetmentes fertőzésből felgyógyult sziléziai bányászok véréből nyerték.

A sziléziai bányászok között május óta a koronavírus-fertőzés több mint 8 ezer esetét regisztrálták. Többségükben tünetmentesen estek át a fertőzésen, szerdáig 99,4 százalékuk felgyógyult.

A passzív immunizálást eredményező gyógyszer várhatóan csökkenti majd a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak számát.

Forrás: MTI/Hírklikk