A Pannon Egyetem is a CEU sorsára juthat

Kész Zoltán 2017. április 8. 06:51 2017. ápr. 8. 06:51

Iskolát bezáratni, ráadásul politikai okokra hivatkozva, barbárság. Olyan rövidlátó, káros cselekedet, amit még diktatúrákban is ritkán látunk. A lex CEU elfogadása óta mindenki jogosan teszi fel a kérdést, ki lesz a következő? Sajnos okkal tarthatunk attól, hogy az Orbán-Habony rezsim másképp, de hasonló sorsot szán a veszprémi Pannon Egyetemnek is.

Az ország legjobb egyetemének tönkretétele azok közé a felháborító ügyek közé tartozik, amelyeket sokan az utolsó pillanatig elképzelhetetlennek tartottak. Mindenki abban reménykedett, hogy a hallgatói tüntetések, a Nobel-díjas kutatók és a rektorok, dékánok, oktatók tiltakozása, és a rengeteg észérv, amit a szakemberek felsorakoztattak, végül hatni fognak a Fideszre. Mint oly sokszor, a magyar embereknek megint csalódniuk kellett Orbán Viktor kormányában.

Ami a CEU-val történt, az tovább erősíti a Pannon Egyetem sorsával kapcsolatos félelmeinket is. Előzetes egyeztetések nélkül, rohamtempóban verte végig a kormány a parlamenten a törvényt, amellyel gyakorlatilag ellehetetlenítették a Közép-európai Egyetem működését. Átláthatatlan, értelmetlen és minden szempontból szégyenletes esemény volt ez mindannyiunk számára.

Ezek után joggal kelt félelmet, hogy a Pannon Egyetem esetében a Georgikon elcsatolásáról született kormányzati dokumentumot azóta sem vonták vissza, bármennyire tagadják is ezt a tényt a helyi fideszesek.

Ovádi Péter párttitkár pánikkeltésnek nevezte a Pannon Egyetem ügyét, de az elmúlt napok eseményei bizonyítják, hogy sajnos nagyon is elképzelhető, hogy a Fidesz hirtelen úgy dönt, tönkreteszi az intézményt. Ha Ovádit a kormány valóban arról tájékoztatta, hogy nem csatolják el a Georgikont, akkor ez pont olyan üres ígéret lehet, mint amilyenekkel a miniszterelnök legutóbb Veszprémben házalt. Emlékeznek, Orbán Viktor uszodát, völgyhidat, összekötő utat ígért a városnak, egyikből sem lett semmi, egy kapavágás sem történt. Ettől a rezsimtől most sem várhatunk többet.

Itt nem a kormány áll szemben az ellenzékkel, hanem egy végletekig romlott politikai elit a magyar emberekkel. Ők az Orbán-Habony rezsim krémje, akik a budai várba és vidéki kastélyokba zárkóznak az emberek elől, és kedvük szerint rendezik át az ország ügyeit, nem törődve senki más érdekeivel. Az, hogy jó-e az országnak, ha színvonalas egyetemeken tanulhatnak a fiatalok, nem pártpolitikai kérdés. Ahhoz, hogy büszkék legyünk a hazai tudományos sikerekre, a kutatóink kemény munkájának a gyümölcsére, nem jobb- vagy baloldalinak kell lennünk, hanem egyszerűen magyarnak. A CEU vagy a Pannon Egyetem támogatása sem függ attól, kire szavazunk négyévente. Akinek fontos a tudomány, a kultúra és Magyarország fejlődése, az ki mer állni az ilyen elfogadhatatlan intézkedésekkel szemben.

Ha a Pannon Egyetemet tönkreteszik, akkor a veszprémi emberektől és az ő gyerekeiktől, helyi tanároktól és hallgatóktól veszik el a tanulás, a kutatás, a szakmai siker lehetőségét. Minden elérhető fórumon azért dolgozom, hogy ezt megakadályozzam. A Georgikon elcsatolásának ügyében levelet küldtünk a miniszternek, amelyet egyetemi oktatók, Veszprém egykori polgármesterei, a megyei közgyűlés korábbi elnökei és civil szervezetek képviselői is aláírtak. Több százan támogatták már aláírásukkal azt a petíciót, amelyet a Pannon Egyetem megmentéséért indítottunk. Csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz, ha nem akarja szó nélkül végignézni az intézmény tönkretételét!