Fidesz: a lopásra épülő párt

Kész Zoltán 2016. július 29. 11:30 2016. júl. 29. 11:30

Vannak egymástól el nem választható dolgok, mint a borsó meg a héja. Ilyen a Fidesz és a korrupció is: kibogozhatatlanul összefonódtak.

A fideszesek számára olyan a lopás, mint a levegővétel: természetessé váló, reflexszerű tevékenység, amely nélkül nem bírnának létezni. Ha pedig szólsz nekik, hogy nem kellene lopni, még ők sértődnek meg. Nem meglepő, hiszen a Fidesz kezdettől fogva a lopásra épül. A kilencvenes évek székházbotrányától kezdve a legújabb kori Habony-média kiépítéséig minden a közvagyon lenyúlásáról szól ebben a pártban. Úgy működik a Fidesz, akár egy maffia. Nem is csoda, hogy mára Habony Árpád, a közismert maffiacsaládból származó "árnyék-miniszterelnök" vált az ország legfontosabb döntéshozójává.

A Fidesz minden eddigit felülmúló korrupcióját csak a vak nem látja, vagy aki nem akarja. Egy friss felmérés szerint az emberek kétharmada úgy véli, hogy a jelenlegi kormányra "nagy" vagy "nagyon nagy" mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések. A választópolgárok 60 százaléka pontosan tisztában van vele, hogy ma a korrupció "felülről, központilag, rendszerszerűen szervezett tevékenység". Minden napra jut egy hír valamelyik tolvajról. A budapesti éjszakát korábban uraló maffiavezérek ott tartanak, hogy már kínos nekik Rogán Antal, ezért közleményben tagadják le, hogy valaha találkoztak vele. Mindennek csak és kizárólag azért nincs következménye, mert a hatalom a hatóságok által megvédi a saját embereit. A bűnüldöző szervek fideszes őrző-védő vállalkozásokká alakultak. Az ügyészség - ahogyan azt a Transparency International pontosan fogalmazta meg - elvesztette "ügyészség jellegét".

Ha felhívod a figyelmet a lopásra, a lakájmédia azonnal neked esik. Orbán Viktor korábban el is mondta a parlamentben, hogy ez egy régi bolsevik módszer: a saját bűneiket rákenik a politikai ellenfeleikre. Ennyi a tudományuk, ezt csinálja a Fidesz.

Velem is ez történik folyamatosan, például amikor nemrég nyilvánosság előtt elmondtam, hogy a veszprémi fideszesek is kiveszik részüket a közös pénzünk eltüntetéséből. Gondoljunk csak Ovádi Péternek, a Fidesz nevű állampárt helyi párttitkárának barátaira: Siklódi Leventére és Mihalovics Péterre, akiknek irányítása mellett milliárdok tűntek el az Új Nemzedék Központból. Az Állami Számvevőszék feljelentést is tett. Az országos sajtóban pedig már arról szólnak a hírek, hogy "a veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezetnél és annak jogelődjénél keletkezett 40 millió forintos hiány összefüggésben lehet Némedi Lajos alpolgármester családi házának építésével, ami szintén 40 millió forintba került, ráadásul egy bejelentő szerint a Szolgáltató Szervezet alkalmazottai munkaidőben dolgoztak az építkezésen. A rendőrségi dokumentumból kiderül az is, hogy a NAV bűnügyi igazgatósága is nyomozást folytatott számviteli rend megsértése miatt, és bár a nyomozást megszüntették, azonban az ügyben elvégzett adatgyűjtés és tanúkihallgatások miatt a rendőrség arról döntött, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt eljárást indít."

A veszprémi közvéleményt foglalkoztatja a kérdés, hogy helyben is működik-e a Fidesz-franchise, itt is lop-e a Fidesz? Ezért arra kértem Némedi Lajos alpolgármestert, hogy ne kerülje a kérdést, álljon ki a nyilvánosság elé, és egyenes ember módjára válaszoljon a vádakra.

Ő végül hallgatott. A helyi Fidesztől és a párt által pénzelt, nemrég veszprémi érdekeltségbe került Pesti Srácok nevű propagandaoldaltól pedig annyi válaszra futotta, hogy én "hajtom végre" a legnagyobb korrupciót, bár nem derült ki, hogy mivel. Ráadásul az engem lejáratni próbáló cikkeket azzal a szegény Füssy Angélával íratják, aki Horváth Zsolt volt fideszes képviselő élettársa. Annak a Horváth Zsoltnak, akit 2013-ban jogerősen elítéltek zugírászatért. A helyi fideszesek megjegyezték továbbá, hogy elégedetlenek a képviselői munkámmal is. Merthogy a Fidesz rendszeresen rajtam, egy ellenzéki képviselőn kéri számon a város fejlesztését, azaz azt, ami a helyi és az országos kormányzás felelőssége. Bocsánat, nem a Fidesz van kormányon?

Rossz hírem van a fideszes fiúk számára: nincs ma olyan ember Magyarországon, aki a "Ki a korruptabb?" versenyben akár csak meg is tudná közelíteni őket. Ami a képviselői munkámat illeti: az összeharácsolt forintkötegek mögül kipillantva észrevehetnék: a választók jelentős része arra vágyik, hogy megállítsuk a féktelen lopást. Ha azt keresnék, hogy miben hibáztak, íme a válasz: ennek fel nem ismerése is az oka, hogy megnyertem a veszprémi választást. A lopásra épülő párt pedig csúnya vereséget szenvedett. Nem utoljára.