Igazi hősök

Kész Zoltán 2016. február 11. 14:56 2016. feb. 11. 14:56

Valami elkezdődött az oktatásban, ami példa lehet mindannyiunk számára.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák ugyanis nem fogadják el a kormány által pánikszerűen összerántott köznevelési kerekasztalt, és rendszerszintű változást akarnak. Sokan talán nem értik, miért nem hajlandók tárgyalni, pedig az ok nagyon egyszerű. A tiltakozók rájöttek, hogy nem érdemes felülni az oktatást alattvalók gyártására használó kormány hazug ígéreteinek. Mert amennyit ma engedne a kormány, hogy kihúzza a tiltakozás alól a talajt, annak kétszeresét verné le később az ágazatban dolgozókon.

A tiltakozó pedagógusok ezt ma pontosan tudják. Ők ma az igazi hőseink, akik megértették, hogy nem érhetik el a céljukat addig, amíg nem lesz rendszerszintű változás. Pontosan tudják, hogy néhány elem módosítása nem változtatja meg az alapvetően nemzetellenes oktatási rendszert, amelyet az Orbán-kormány alantas politikai céloktól vezetve kidolgozott.

Hogy mennyire áll szemben az értelmes, nemzet javát szolgáló célokkal a mostani oktatáspolitika?

Vekerdy Tamás mondta nemrég az emblematikus Klebelsberg Intézményfenntartó Központról, hogy amikor felvették ezt a nevet, a Klebelsberg család tiltakozott. "Gróf Klebelsberg Kunó ugyanis nem azt mondta, hogy kevesebben menjenek egyetemre, ő azt mondta, többen. Nem megszüntetett egyetemeket, hanem három újat alapított: Pécs, Szeged és Debrecen. Nem azt mondta, hogy kevesebb ember menjen középiskolába. Rájött, hogy kell olyan iskola, amely nemcsak a jól szituált, görög-latin gimnáziumba menő gyerekeknek szól, hanem bárkinek. Ez lett a reálgimnázium, ahol két modern idegen nyelvet tanítottak, és az érettségijével bárhova mehettél. Azt is mondta gróf Klebelsberg Kunó: nem jó, hogy az alacsonyabb néposztály négy-hat elemit végez, utána tanoncnak megy vagy legjobb esetben polgáriba."Gróf Klebelsberg Kunó tehát mindenben az ellenkezőjét csinálta annak, amit ma a KLIK révén a kormány - hívja fel a figyelmet Vekerdy, és ezzel tökéletesen leírta a hatalmon lévők felfoghatatlan méretű cinizmusát is.

Ezzel a romlott, cinikus kormánnyal kell most megértetni, hogy az oktatásban nem folytathatják azt, amit eddig tettek. Aki igazi változást akar a gyermekeink és a hazánk jövője érdekében, a továbbra is a tiltakozó tanárok követeléseit támogatja:

"1. A kormány mondja ki, hogy a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez.

2. Az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetéseket annak szakmai alapjaitól kezdjék el.

3. Az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6 százalékát az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében.

4. Az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék."