Akár mesterséges forrásból is származhat egy rádiójel, ami az űrből jött

HírKlikk 2020. december 21. 21:00 2020. dec. 21. 21:00

A Földtől 4,24 fényévre lévő Proxima Centauri közeléből érkezett rádiójelet fogtak be csillagászok, akik a fejlett földönkívüli intelligencia után kutatnak.

A legközelebbi csillag, a Proxima Centauri irányából érkező rádiójelet észleltek a földönkívüli élet nyomai után kutató csillagászok – írta a The Guardian cikke alapján a hvg.hu. A Proxima Centauri a Földtől nagyjából 4,24 fényév távolságra található. A közelében két bolygót azonosítottak a közelmúltban – az egyik a 2016-ban felfedezett Proxima b, a másik pedig a Proxima c –, amelyre tavaly bukkantak rá.

A rádiójelet egy orosz milliárdos, Yuri Milner által támogatott kutatásoknak köszönhetően találták meg. A jelet a Parkes Obszervatórium rádióteleszkópjával rögzített adatsorból szűrték ki, de a felvétel nem most, hanem tavaly áprilisban készült. A hatalmas adathalmaz áttekintése azonban hosszú idő, ezért is tartott ilyen sokáig az elemzése.

A jelsugarat a 982 megahertzes tartományban észlelték, ami azért is furcsa, mert ezen a hullámhosszon nem igazán kommunikálnak olyan földi eredetű eszközök, mint a műholdak. Az is lehet persze, hogy a jelet valamilyen természeti folyamat gerjesztette, de ennek tisztázása még várat magára.

Forrás: hvg.hu