Eddig a vizeket telítettük műanyaggal, most a földeket

HírKlikk 2020. szeptember 18. 07:31 2020. szept. 18. 07:31

A mikroműanyagszemét eredetileg a szennyvízbe került, ezzel rontva a vizek minőségét, de mostanra már a földekre kerül.

A 444 számol be – a BBC információi alapján – arról, hogy amióta a múlt század közepétől a műszál meghódította a ruhaipart, 5,6 millió tonnányi mikroműanyagszemét keletkezett – csupán a mosás során a szennyvízbe került szálakból. Ez hétmilliárd polárfelsőre elég műszál.

A mikroműanyag-szennyezést eddig víztisztasági problémaként kezelték, mivel a szennyeződés elsősorban a ruhák mosásával került a vízbe. Azonban a szennyvíztelepek fejlődésével, egyre hatékonyabban tudjuk kiszűrni ezt a fajta szennyeződést a vízből, amit ezután a többi salakanyaggal együtt vagy szimplán szántóföldeken terítik szét, vagy szeméttelepeken temetik a föld alá. Így lehet, hogy mostanra már több mikroműanyag kerül évente a földekre, mint amennyi a szennyvízből a vizekbe jut.

„Azt beszélik, hogy a mikroszálak problémája magától megoldódik majd a szennyvízkezelés javulásával. De valójában csak az egyik természeti területről egy másikra tereltük a problémát” – mondta erről Roland Geyer, a santa barbarai egyetem Bren School of Environmental Science and Managment iskolájának oktatója.

Forrás: 444.hu