Flamingókat láttak a Kiskunsági Nemzeti Parkban

HírKlikk 2022. január 8. 20:45 2022. jan. 8. 20:45

Magyarországon ritkán látott, rózsás flamingókra figyeltek fel a madarászok Dunatetétlennél, a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

Hazánkban legtöbbször csak a természetfilmekben, vagy az állatkertekben láthatunk flamingót. Néha azonban előfordul, hogy e délszaki madarak Magyarországon is feltűnnek. Az 1910-es évek óta ez már a tizenhatodik ilyen eset.  A madarászok 2022. január 6-án Dunatetétlennél, a Bába-széken lettek figyelmesek a két rózsás flamingóra: egy öreg és egy fiatal példány álldogált a sekély vízben.

Ezt megelőzően, rózsás flamingót 2018-ban láttak a szegedi Fehér-tónál. Akkor egy fiatal egyedet figyeltek meg a madarászok. Az azt megelőző évben pedig kettőt a tömörkényi Csaj tónál. A fajnak speciális élőhelyi igényei vannak – leginkább Európa déli területein fészkel. Afrikában állandó költőfaj, de jelen van a Közel-Kelettől egészen Indiáig.

A jellegzetes csőrű gázlómadár a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, emiatt a kontinens belsejében nagyon ritkán fordul elő. Valószínűleg azért tűnhettek fel Dunatetétlennél, mert a sekély szikes tavak emlékeztették azokra sós tavakra és tengerparti lagúnákra, amelyek a természetes élőhelyeik. A flamingók, különleges csőrük segítségével a lágy iszapból szűrik ki a táplálékukat: apró rákokat, sóférgeket, szúnyoglárvákat és moszatokat.

A Bába-széken most megfigyelt flamingók a délután folyamán szárnyra kaptak és elrepültek a Böddi-szék irányába. A madarászok január 7-én már nem észlelték őket – közölte Facebook-oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

Forrás: Facebook