Gyújtogatás miatt ég az őserdő Amazóniában

HírKlikk 2020. szeptember 21. 18:50 2020. szept. 21. 18:50

Bizonyítékokat találtak arra, hogy gyújtogatás miatt égett le a napokban a brazil őserdő jelentős része.

Az O Globo brazil portál szerint, már a szövetségi rendőrség is vizsgálja az ügyet, az egyik gyanúsított egy korábban már korrupcióval megvádolt földbirtokos. A korrupciós ügyben helyi politikusok is érintettek. A Pantanal nevű természetvédelmi területnek már 20 százaléka leégett és rengeteg állat vált a tűz áldozatává. 

A globális felmelegedés miatt, a gyújtogatással elindított tüzek a korábbiaknál gyorsabban terjednek. Pár nappal ezelőtt, arról szóltak a hírek, hogy legalább kétmillió hektár égett le, most meg már azt közölték, hogy eddig három millió hektár pusztult el. Ez az elmúlt 50 év legsúlyosabb katasztrófája Amazóniában. 

A brazil szövetségi rendőrség NASA műholdak felvételeinek elemzésével derítette ki, honnan indult a tűz. A tűz a természetvédelmi területhez közeli földbirtokokról indult, június 30-án, amikor nem volt vihar a térségben. Ez bizonyítja a gyújtogatást, ugyanis erdőtüzet természetes módon csak a villámlás tud okozni – magyarázta egy szakértő a portálnak.  

Az Intercept ellenzéki portál korábban arról írt, hogy a brazil kormány szerepe a környezet rombolásában precedens nélküli. A földbirtokosok, a militaristák és a korruptak koalíciója az anyagi nyereség reményében, horrorral szembesíti a lakosságot. A tevékenységük veszélyezteti az őslakosok életét, pusztítja a természetet, és közvetlenül hozzájárul a globális felmelegedéshez. Az erdőtüzek részben szándékos gyújtogatás következményei, a földbirtokosok ugyanis ezzel akarják növelni a mezőgazdasági területeket.