Herczeg Zoltán: az én magyarságom a teljesítményben és a minőségben csúcsosodik ki, a melldöngetés helyett

HírKlikk 2021. december 8. 15:04 2021. dec. 8. 15:04

Nagyszabású divatbemutató show-val (tizenhárom sztárfellépővel, élőzenével) és közel háromszáz vendéggel ünnepelte a Herczegség negyedszázados fennállását Herczeg Zoltán designer vasárnap este a TwentySix Budapestben. A közel ötven perces performanszban az elmúlt huszonöt év kultikus ruhadarabjait láthatta a közönség, és a divattervező most sem rejtette véka alá a hatalommal szembeni kritikáját – gegek formájában vitte színpadra véleményét.

Óriási érdeklődés fogadta a negyedszázados Herczegség ünnepi divatshow-ját december 6-án a TwentySix Budapestben. Közel háromszáz meghívott vendég várta izgatottan, hogy ezúttal mivel rukkol elő a formabontó, nagyon egyedi látásmóddal rendelkező tervező, aki nem fél kritikát megfogalmazni alkotásaiban és megszólalásaiban a kormány politikájával szemben. Természetesen ez a jubileumi parádéból sem maradhatott ki, sztárfellépői nem csak a designer szekrényében elrejtett kincseket mutatták be a közönségnek, a programban közéleti utalások, gegek szerepeltek (krumpli, narancs és a méltán elhíresült eresz sem maradhatott ki, ez utóbbival Lukács Mikike lejtett csábos táncot a színpadon).

Az est műsorvezetője, Galambos Péter színész megnyitó beszéde után a DOPE CALYPSO zenekar (extravagáns Herczegség öltözetben) azonnal a lovak közé csapott, elindult a fergeteges divatbemutató. A színpadon Barabás Kis Zoltán nyitott, őt Árpa Attila, Géczi Zoltán, Harsányi Levente, Janklovics Péter, Kembe Sorel, Lengyel Tamás, Lukács Miklós, Molnár Áron, Nagy Sándor, Panajoth Dávid, Szabó Győző és Szabó Simon követte szemet kápráztató egyedi, ritkán látott Herczegség ruhákban.

Az esemény különlegessége volt, hogy az elmúlt huszonöt év legtöbb kultikus ruhadarabját bemutatták. Ezektől Herczeg Zoltán sosem vált meg, kincsként őrzi őket a mai napig, és csak kivételes napokon kerülnek elő a szekrényéből. A színpadon az ikonikus, egyedi darabokat kombinálta a mai, legújabb alkotásaival, mert azt vallja, hogy az általa készített darabok időtállóak – a régiek és az újak is működnek önállóan, és ötvözve is, mert az a fontos, jól tudja-e viselni őket az ember. Zoltán szerint ez a Herczegség alapja, ezeket a ruhakölteményeket nevezi klasszikusnak.

Herczeg Zoltán érdeklődési köre és formavilága a Rock'n'Roll érából, a hippi kultúrából, a '60-as, '70-es évek retrójából ered, de a modern művészetekig, sőt, a tudományos megközelítésig kiszélesedik, bármit bármivel összefüggésbe hoz, összetervez, összekapcsol, holisztikus a világképe, spirituális lényként gondolkodik és érez. Különös hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra, soha nem tervezett tömegcuccokat, kis szériái nem jönnek szembe az utcán, általában egy tervezésből mindössze tíz darab készül. 2015-ben közel volt ahhoz, hogy Michael Madsen amerikai filmsztárral közös brandet alapítson. Az olimpiai csapatnak tervezett kivonuló formaruhát, multicégeknek hostess ruhákat, színházaknak vagy filmeknek jelmezt, zenekaroknak színpadi fellépőket, de tervezett külső megkeresésre bútort, cserépkályhát, kandallót, kerékpárt, szemüveget, enterior design-t, bármit, amivel megtalálják, és amiben örömét leli.

Negyedszázada alatt több mint száz divatshow-t rendezett az országban és azon kívül, amelyeknek fontos jellemzője, hogy a legritkább esetben dolgozik hivatalos modellekkel, helyette az utca embere, érdekes karakterekkel, táncosokkal, színészekkel, közéleti személyiségekkel, vagy akár hétköznapi arcokkal mutatja be alkotásait mindig más és más élő zenekari kísérettel, illetve mindig más és más helyszínen, enteriőrben. Így bemutatói több mint divatesemények, szélesebb spektrumú közéleti, társadalmi, kulturális összejövetelek is egyben. Ez most sem volt másképpen – a közel ötven perces műsor végén óriási taps fogadta a születésnapos tervezőt, aki egy csodálatos összeállításban lépett színpadra: a kabát és a nadrág elölről a magyar zászló három csodás színében pompázott, hátulról pedig a szivárvány minden színében játszott, a magyar címerrel megnyomva. Herczeg Zoltán elmondta: „a fellépőruhám magáért beszél. Én olyan magyar vagyok, aki másfajta magyar. Sokszínű magyar. És ti mind sokszínű magyarok vagytok, és én nem hiszek az egyforma világban.”