Jobban termeltek a magyar napelemek, mint a paksi erőmű

HírKlikk 2020. szeptember 6. 12:55 2020. szept. 6. 12:55

Habár csak pár óráig, de a magyarországi naperőművek termelése meghaladta a Paksi Atomerőműét.

A Portfolio számol be arról, hogy az atomerőmű a hónap egésze alatt mintegy 66 százalékos átlagos kihasználtsággal üzemelt – a magyar villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (Mavir) nettó üzemirányítási mérési adatai szerint. Ez ugyan más erőművekhez mérten magasnak számít, ám az éves szinten rendszeresen 90 százalék körüli kihasználtsággal működő Paksi Atomerőmű saját mércéje szerint több éves mélypontot jelöl.

Július végén az erőmű két blokkjának teljesítménye is visszaesett különféle okokból – az 1. blokk teljesítménye műszaki hiba, a 2. blokké pedig karbantartási okokból csökkent – így a névlegesnél kisebb teljesítménnyel kezdte az augusztust az atomerőmű.

Ebben a gyengébben teljesítő állapotban következett be a 4. blokk irányítástechnikai berendezésének meghibásodása augusztus 13-án. Az ennek következtében beindult automatikus védelmi működés eredményeként pedig a reaktorblokk leállt. A szakemberek kevesebb, mint másfél nap alatt kijavították a hibát. Ezen időszak nagy részében azonban a Paksi Atomerőmű körülbelül 2000 megawattos névleges teljesítményének mindössze körülbelül harmadán, kevesebb mint 700 MW-on termelt.

Emiatt augusztus 13-án körülbelül délelőtt fél 11-től délután fél 4-ig a Paksi Atomerőmű energiatermelését meghaladta a magyarországi naperőművek teljesítménye. Erre korábban még sosem volt példa.

Azon a napon a dél körüli órákban a hazai naperőművek termelése – a Mavir nettó mérése alapján – 800 MW felett alakult, ami ugyanakkor nem számít kiemelkedőnek, hiszen idén már számos alkalommal 1000 MW körül termeltek a magyarországi fotovoltaikus erőművek, de ez a teljesítmény is elegendő volt ahhoz, hogy egy időre maguk mögé utasítsák a napelemek az atomerőművet.

Forrás: Portfolio