Károly brit trónörökös és a magyar holokauszt-túlélő találkozója

HírKlikk 2022. január 27. 21:00 2022. jan. 27. 21:00

Magyar származású holokauszt-túlélővel találkozott Károly brit trónörökös. A 98 éves asszony portréját megfestették és kiállították, amit ő úgy kommentált, hogy mindazokat képviseli, akik a holokauszt során veszítették el az életüket.

Károly brit trónörököst szemmel láthatólag meghatotta Lily Ebert, Londonban élő, 98 éves magyar származású holokauszt-túlélő, aki elmesélte neki, miként mentette meg Auschwitzban azt az arany angyalka medált, amit még ötödik születésnapjára odahaza, Bonyhádon, az édesanyjától kapott. Lily Ebertet húsz évesen, a mamával és négy testvérével együtt hurcolták a lágerbe és az anyát, valamint az egyik fivérét, illetve húgát Mengele azonnal kiszelektálta, ők mentek a gázba. A többieket munkára fogták. A nagylány a figurát először a cipője sarkába rejtette, majd amikor a lábbeli elkopott, mindig az aktuális kenyéradagjába dugta. Fél évig volt a táborban, és amióta kiszabadult soha nem vette le a kincsét a nyakáról. 

A találkozóra az adott alkalmat, hogy a wales-i herceg kérésére megfestették az asszony és hat másik egykori fogoly arcképét és a portrékat a holokauszt hatmillió áldozata előtti tisztelgésként kiállították a Queens Gallery-ben. Az asszony az eseményen azt mondta, hogy úgy veszi: mindazokat képviseli, akik a holokauszt során vesztették életüket, amire a herceg azt válaszolta, hogy ő érzi magát megtisztelve. 

Károly, aki a Nemzeti Holokauszt Emléknap Alap védnöke, reményét fejezte ki, hogy a bemutató irányt mutat a társadalomnak. Nem csupán a sötét napokra emlékeztet, hanem arra is, hogy az emberek sorsa mennyire összefonódik, miközben jobb világot akarunk a gyerekeinknek, az unokáinknak és a még meg sem született nemzedékeknek. Egy olyan világot, amelyben a remény legyőzi a kétségbeesést, a szeretet pedig a gyűlöletet – mondta.  

 

Forrás: Hírklikk