Kivonulna a Facebook Európából?

HírKlikk 2020. szeptember 23. 20:32 2020. szept. 23. 20:32

Az ír adatvédelmi biztossal történt összetűzés miatt a Facebook azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben nem engednek neki a szabályzók, elhagyja az európai piacot.

A hvg.hu számol be a Facebook közleményéről miszerint, ha az ír adatvédelmi hatóság megtiltja a Facebooknak, hogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsa, úgy a vállalat kénytelen lesz felhagyni tevékenységével az európai piacon.

A fenyegetésnek is beillő üzenet előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) júliusban érvénytelenítette az USA és Európa közötti adattovábbítás ezzel foglalkozó megállapodását, az úgynevezett Privacy Shieldet.

A Facebook a begyűjtött felhasználói adatokat – beleértve az Európában összegyűjtött csomagokat – a kezdetektől fogva Amerikában dolgozza fel. Az adatgyűjtés fontos tevékenysége a cégnek: ezen adatok elemzése által teszi lehetővé a hirdetői számára, hogy többnyire személyre szabott (célzott) hirdetésekkel bombázzák a felhasználókat. A magyarul adatvédelmi pajzsnak nevezett megállapodás felborításával viszont megszűnhet az Európa és Amerika közti adatáramlás lehetősége (így pedig a feldolgozás folyamata is), amely üzleti szempontból komoly hátrányt okozhat a Facebooknak.

A Facebook nem hagyta annyiban a dolgot és megtámadta az ír adatvédelmi hatóság adatexportálási tiltását. Azért is különösen kiemelt az ír szektor, mert a vállalat európai adatközpontja Írországban található és a megállapodás végrehajtása a tagállami hatóságokhoz tartozik, azaz az írhez.

A Facebook a beadványában elfogultsággal érvelt, mivel más amerikai cégek is végeznek adatgyűjtést, de az uniós szabályzók csak a Facebookot emelték ki. Azt is közölték, hogy ha nem sikerül dűlőre jutni, úgy nem tudják, hogyan biztosíthatnák szolgáltatásaik, köztük az Instagram európai működését. A Facebook persze aligha fogja beváltani fenyegetését, ahhoz ugyanis túl sok pénz vándorol innen hozzá, a cég bevételének negyede Európából származik.

Forrás: hvg.hu