Kóbor: egy banknak csak van pénze jogdíjra? Ha nincs, akkor ez bankrablás

HírKlikk 2021. március 8. 18:40 2021. márc. 8. 18:40

Az Omega együttes frontembere az Indextől hallotta először, hogy egy ausztrál reklámfilmben a Gyöngyhajú lány szól aláfestő zeneként.

„Ha a kérdéses reklámban az eredeti számot használták fel, tehát nem átdolgozásról van szó, akkor érdemes lépni, hiszen az eredeti felvétel a mai napig a számok legnagyobb értékű utólagos felhasználása” – mondta az Omega énekese a portálnak.

„... egy banknak csak van pénze jogdíjra. Ha nincs, akkor ez bankrablás – a bank rabolta ki az Omegát. Talán nekünk is lesz egy revanslehetőségünk, de azért nem megyünk el hozzájuk bankot rabolni” – tette hozzá Kóbor János.

Az Omega-dalok jogdíjaival kapcsolatban már rengeteg hasonló eset történt, ezek általában perek nélküli megállapodással zárultak. A legnagyobb port kavaró illetéktelen felhasználás az amerikai világsztár, Kanye West munkásságához kapcsolódik. A rapper 2013-ban megjelent New Slaves című dalában egy 85 másodperces részletet használt fel a Gyöngyhajú lány eredeti, hatvannyolcas felvételéből.

„Nem is értettük, hogy találkozott a mi nótánkkal, hiszen teljesen más műfajban dolgozik. Utánajártunk, és kiderült, hogy amikor Kanye West Chicagóban turnézott, betért egy lengyel étterembe, ahol épp a mi nótánk szólt. Megkérdezte a pincértől, hogy mi ez. A lengyel meg felháborodott, hogyhogy ez a pasi nem ismeri az Omegát! Valahogy megszerezték, megcsinálták a saját számukat, amibe beépült a mienk, és ezzel hirdették az új lemezt. Amikor jelentkeztünk, nem volt semmi gond, azt mondták, hogy már várták, mondjuk, mit szeretnénk” – mesélte Kóbor a különös történetről.

Forrás: Index