Meghalt a világ legidősebb embere

HírKlikk 2020. augusztus 23. 05:30 2020. aug. 23. 05:30

Szombaton Fokvárosban meghalt a világ legidősebb emberének tartott dél-afrikai férfi, Fredie Blom, életének 116 évében. Fredie Blom papírjai és hivatalos okmányai szerint 1904. májusában született az ország egyik keleti tartományában, bár ezt a születési dátumot a Guinness Világrekordok Könyve sosem hitelesítette.

Amikor még tinédzser volt, az egész családja meghalt az 1918-as spanyolnátha járványban, de utána sem volt könnyebb élete.

Túlélt két világháborút és az apartheid rendszerét is, de amikor még 2018-ban egy interjúban megkérdezték tőle, hogy mi a titka a hosszú életnek, azt mondta, hogy semmi különleges dolgot nem kell hozzá tenni. A hit hatalmáról beszélt, mert szerinte Isten az, aki hozzásegítette ahhoz, hogy ilyen sokáig élhessen, annak ellenére, hogy igazából szegénységben és küzdelemben telt az élete.

Többnyire kétkezi munkásként dolgozott, először egy farmon, aztán az építőiparban és csak a nyolcvanas évei elején vonult nyugdíjba. Az alkoholfogyasztással már sok évvel ezelőtt felhagyott, de életének jelentős részében napi szinten dohányzott. És a koronavírus-járvány volt az, ami ennek a szokásnak a megváltoztatására kényszerítette, hiszen a dél-afrikai kormány ideiglenesen tiltás alá helyezte a dohánytermékek forgalmazását a járvány idejére.

A Blom-család közleménye szerint a férfi természetes úton, békésen aludt el szombaton és a család szerint halálának nem volt köze a Covid-19 járványhoz. Állítólag két héttel ezelőtt még az udvaron dolgozott és fát vágott, de aztán néhány nap alatt „nagy emberből görnyedt kisemberré ment össze”, ekkor a családja már sejtette, hogy valami nincs rendben.

Forrás: MTI/Hírklikk