Megteszi az első 100 métert a Marson az Ingenuity 

HírKlikk 2021. április 25. 13:55 2021. ápr. 25. 13:55

Ma indul harmadik tesztrepülésére az Ingenuity. Ami különlegességnek számít a mai próbán, hogy a helikopter immár száz métert fog megtenni, az eddigi maximum négy helyett. Az adatok várhatóan délután (magyar idő szerint) négy óra után fognak beérkezni a NASA központjába.

Az első repülést szoftverhiba miatt néhány nappal el kellett halasztani az eredetileg kitűzött időponthoz képest, de a repülésirányító csapat minél előbb szerette volna látni az eredményét az évekig tartó előkészületeknek, ezért a probléma két megoldása közül az egyszerűbbet választották: hozzáadtak néhány új parancsot a működést irányító parancssorozathoz, ahelyett, hogy teljesen új szoftvert küldtek volna a Perseverance marsjáróra, onnan pedig a helikopterre.

Az első teszt bizonyította, hogy az Ingenuity képes a bolygó légkörében is üzemelni, így sor került a második próbára is április 22-én – írta meg a Rakéta.

Az első repülés kiindulópontja a Van Zyl Overlook volt, amely a nevét a Solar System Exploration projekt vezetőjének, a tavaly elhunyt Jakob van Zylnek a tiszteletére kapta. A Perseverance itt parkolt, miközben az Ingenuity tőle 64 méterre a levegőbe emelkedett, ezt a pontot később Wright Brothers Fieldnek nevezték el, utalva a Földön történt első történelmi repülésre, a Kitty Hawk Flyer útjára 1903-ban. 
A helikopter missziója egyébként más módon is kapcsolódik a Wright testvérekhez: a fedélzetén ugyanis helyet kapott a Flyer egy 2,5 centiméteres darabkája, amely a gép bal alsó szárnyának borításából származik.

Az Ingenuity második tesztjét szintén a Wright Brothers Fielden végezték el, de akkor már öt méter magasságig jutott a jármű és oda-vissza összesen négy métert tett meg, 51,9 másodperc alatt. Mind a két eseményt megörökítette a távolról fényképező Perseverance a Mastcam-Z kamerájával, így már videón is láthatjuk, hogyan lebeg a gép. A mostani harmadik próba abban fog különbözni az előzőektől, hogy most már sokkal nagyobb szabadságot kap a helikopter, megkísérli ugyanis a száz méteres táv megtételét 7 km/h-ra felgyorsulva. 

A tesztekről rendszeresen tudósító Håvard Grip, az Ingenuity főpilótája minden alkalommal bejegyzi az adatokat a repülési naplóba, amelynek a neve The Nominal Pilot's Logbook for Planets and Moons, hogy ezzel is a földi repülés történetének hajnala óta érvényben lévő hagyományokat vigye tovább. 

A továbbiakban még két utat terveznek a NASA szakemberei a helikopterrel, de az időpontokat még nem tették közzé, arra azonban számítani lehet, hogy egyre ambiciózusabbak lesznek a demonstrációk és egyre többet fog repülni a gép.