Nem robotolunk, majd a robotok fognak kátyúzni

HírKlikk 2020. november 1. 20:45 2020. nov. 1. 20:45

Remélhetőleg gyökeres változást hoz az útfenntartásban a Liverpool Egyetem által alapított Robotiz3d nevű cég. Fejlesztői mesterséges intelligenciával javítják majd az új és már létező úthibákat. Egyre több olyan munkakör van, amit a robotok „elvesznek” tőlünk, ám az mégis a hasznunkra válik.

A jelenleg alkalmazott útjavító technológiák a világ legtöbb részén nem kifejezetten korszerűek, így a szakemberek olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel gyorsan, jó minőségben és viszonylag olcsón lehet harcolni a kátyúk ellen – írja a Rakéta.

A kisebb-nagyobb mértékben, de a világon szinte mindenütt gondot jelentő problémás útszakaszok javítását napjainkban az emberek végzik. A Liverpool Egyetem sajtóközleménye szerint, ezek a munkálatok csak a briteknél – becslések alapján – több mint egymilliárd fontba kerültek az elmúlt évtizedben. Dr. Paolo Paoletti, a Robotiz3d vezetője szerint, cégük azonban kifejleszt egy mesterséges intelligencia által vezérelt robotrendszert a helyi és nemzetközi kátyúproblémák kezelésére.

„A rendszer képes lesz önállóan észlelni és jellemezni az úthibákat, például repedéseket és kátyúkat, felméri a hibák súlyosságát, és rögzíti a repedéseket, hogy azok ne növekedjenek tovább" – magyarázta Paoletti. A Robotiz3d által kifejlesztett új robotkoncepció, az ARRES (Autonóm Útjavító Rendszer) olyan technológiát használ, amelyet a Liverpooli Egyetem Műszaki Iskolájának kutatói az elmúlt négy év során teszteltek és tökéletesítettek. A cég technológiája a kátyúválság kezelésére irányul, amely a gazdaság és a környezet számára kevésbé költséges, gyorsabb és biztonságosabb az emberek által alkalmazott jelenlegi módszereknél. Dr. Sebastiano Fichers, a Robotiz3d műszaki igazgatója szerint, az általuk fejlesztett új technológia gyorsabbá, olcsóbbá és tisztábbá teszi az útfenntartási feladatokat, az utakat pedig biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé. 

A cég tevékenysége összhangban áll a Világgazdasági Fórum legutóbbi előrejelzésével, miszerint 2025-re a gépek végzik majd az összes olyan munkafolyamatot, ami javíthatja életminőségünket, és csökkenti a társadalmi egyenlőtlenségeket.