Putyin palotáját 400 milliárd forintnak megfelelő összegből építették - videó

HírKlikk 2021. január 20. 20:10 2021. jan. 20. 20:10

Ez derült ki az őrizetbe vett ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij által készített videóból.

Navalnij kétórás videóban mutatta be Vlagyimir Putyin tengerparti palotáját és felépítésének történetét. 

Navanij nyomozása főleg Putyin titkosszolgálati kapcsolataira, és drezdai KGB-s szolgálatára koncentrált. Az NDK-ban megismert barátai ugyanis Putyin hatalomra kerülése óta kulcspozíciókat foglaltak el az orosz gazdaságban.

Az oknyomozó csapat kiderítette, hogy Nyikolaj Tokarev, a Transznyeft olajvállalat elnöke is Putyin mellett szolgált Drezdában a KGB-ben, irodáját pedig Szergej Csemezovval, a Rosztech mai elnökével osztotta meg – aki szintén szoros kapcsolatot épített ki Putyinnal a nyolcvanas években. Drezdában ismerkedhetett meg Putyin Matthias Warniggal is, aki ma az Északi Áramlat gázvezetéket üzemelő Nord Stream AG ügyvezetője, valamint a Rosznyeft, a Transznyeft, a Bank Rosszija és a Ruszal igazgatótanácsainak a tagja – írja a videót ismertető Telex.

Navalnij szerint Putyin kapcsolati hálója, amit a kilencvenes években tovább épített Szentpéterváron, szinte teljes egészében leképezi a mai orosz elitet: „Ha el akarod lopni a kormányzati javakat, vagy elsikkasztanád a kormányzati tulajdont, Putyinnal kell osztozkodnod.”

Ez az osztozkodás lett a palota felépítésének alapja is. Navalnijék nyomozása alapján Putyin két egykori KGB-s kollégája a 90-es években egy egészségügyi eszközöket forgalmazó céget alapított, aminek 2000-ben több orosz oligarcha is adományozott. Ezeknek az adományoknak a 35 százaléka offshore-cégekben landolt, amelyek tulajdonosa „94 százalékban Putyin volt” – Navalnij szerint.

A palota helyén, Gelendzsikben még gyermekrekreációs központot akartak létrehozni 2005-ben, amire 1 milliárd dollárt szántak – Navalnij szerint pedig ebből épült Putyin kastélya is, összesen eddig csaknem 100 milliárd rubelt (átszámítva 400 milliárd forintot) költöttek a komplexumra. A palota most Putyin beosztottjainak a tulajdonában van.

A fényűző palota környékét nemcsak szárazföldön, de vízen és a levegőben is szinte lehetetlen megközelíteni, a komplexumot ugyanis több kilométeres körzetben védi az FSZB.