Stohl András: kérjenek bocsánatot, vagy szégyelljék magukat

HírKlikk 2020. augusztus 24. 20:20 2020. aug. 24. 20:20

A kultúra nem politikai ügy. Egy művész – legyen az táncos, zenész, énekes vagy színész – mindig mindenkinek játszik, függetlenül attól, hogy a nagyérdemű sorai között milyen nemzetiségű, nemű, társadalmi helyzetű, vagy politikai beállítottságú ember ül. A kultúra mindenkié – írja közösségi oldalán Stohl András.

A színészt megviselte, hogy két szeretett tanára, Székely Gábor, és Zsámbéki Gábor  felmondott Vidnyánszkyék érkezésének hírére, és már nem tanítja a növendékeket mint az ő idejében. Posztjában azt írja:

Mindig is megosztó személyiség voltam, követtem el hibákat, bűnöket is, de soha nem volt megkérdőjelezhető a szakma iránti alázatom, a munkabírásom, valamint az, hogy mindig megpróbáltam a maximumot kihozni egy szerepből.

1986-1990-ig jártam a Színművészeti Főiskolára – akkor még főiskola volt – két osztályfőnököm volt Székely Gábor és Zsámbéki Gábor. Mindent, amit meg lehet tanulni a szakmámról, azt ettől a két embertől tanultam meg. Székelynél tisztességesebb, odaadóbb tanárt nem ismerek. Szinte már a puritánságig menően csak a színésznevelés, az elemzés, a pályára segítés, a helyes útra terelés foglalkoztatta."

Stohl ezután azt üzeni a Székely Gábort gyalázóknak,

Csak annyit szeretnék mondani, hogy sajnálom. Sajnálom, hogy azok, akik bírálják soha nem lehettek ennek a két embernek a tanítványai, mert ha ebben a kegyben részesülhettek volna, akkor tudnák, hogy sosem egy az igazság és az ember nagyszerű.

Végül Facebook-bejegyzését azzal zárja,

Miután azt gondolom, hogy Székely Gábor nálam sokkal okosabb, ezért nem tudok pontosabb mondattal búcsúzni, mint az ő utolsó mondatával. Akik tájékozatlanul és jogtalanul bántották „kérjenek bocsánatot, vagy szégyelljék magukat”.

Forrás: Facebook