Tizenhárom gramm

HírKlikk 2020. december 2. 16:58 2020. dec. 2. 16:58

Én már olyan öreg vagyok, hogy a könyvek kedvezményes postai feladására is emlékszem. Igen, kedves fiatalok, „oly korban éltem én” ez országban, amikor kevesebbet kellett fizetni, ha könyvet postázott az ember, mintha káposztás cvekedlit küldött főiskolás fiának.

Ezzel szemben, ma egy könyv elküldése, ha vastagabb, mint 24 mm (és momentán az új regényem vastagabb) nem küldhető el levélként, csak csomagként, ami éppenséggel közel ötször annyiba kerül, mintha három milliméterrel vékonyabb volna a boríték.

Na, persze, kreatív a magyar, ha rákényszerül: kettéhajtottam a könyvet, így tettem a borítékba. Gondolom, pislogott, aki megkapta. 

A legújabb, gyerekeknek írt képeskönyvem nyomdai tervét azonban csúnyán elszúrtam, tartósnak szánva, vastagabb – ergo: nehezebb – papírra nyomattam és kemény kötésbe burkoltattam. Így 13 (tizenhárom) grammal több lett fél kilónál, ami háromszorosára növelte a postázási díját.

Angliában egy nem szabványos, 100 grammos levél feladása 350 forint (fontban), itthon 390 forint. Angliában egy 750 grammos levél díja 992 forint (fontban), itthon 1185 forint.

No comment!

Kiegészítő feltételezés: az átlagfizetés az Egyesült Királyságban kicsit nagyobb, mint itthon…

Következtetések?

A Magyar Posta a magyar államé, A magyar állam a magyar kormányé. A magyar kormány a kormánypártoké. A kormánypártok…

Amelyik kormány a nemzete kultúráját nem támogatja megfelelő módon, az nagyobb kockázatot vállal, mintha mondjuk, a sportot nem támogatná.

„Egy gondolat bánt engemet: nem ágyban, párnák közt halni meg…”

Nógrádi Gábor